Buitenland

Tenminste 2 doden bij politieactie Parijs tegen brein achter aanslagen

18-11-2015 07:19

In Parijs is een grote politieactie gaande tegen wat genoemd wordt, het brein achter de aanslagen van eind vorige week, de Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud. Er zijn meerdere schoten gehoord.

ANP181115042-1Abaaoud komt uit de Brusselse wijk Molenbeek. In 2014 zou hij met zijn jongere broer naar Syrië zijn gereisd. Zijn familie claimde eerder dat hij daar was gesneuveld, maar volgens de politie is dat onjuist.

De jihadist Abaaoud wordt ook verantwoordelijk gehouden voor eerdere aanslagen in Europa, onder meer de mislukte aanslag in de TGV tussen Amsterdam en Parijs op 21 augustus. Eerder werd aangenomen dat hij vanuit Syrië de aanslagplegers in Parijs zou hebben aangestuurd. Abaaoud was de leider van een terreurcel in Verviers die in januari werd opgerold. Hij werd bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel.

Update 11:54

De politie is extra alert.

Update 11:42

Het Franse persbureau AFP zegt dat de politieactie voorbij is, maar dat de omgeving nog steeds wordt beveiligd.

Update 11:28

Bij de antiterreuractie in de noordelijke voorstad Saint Denis van Parijs zijn geen burgerslachtoffers gevallen. Dat maakte de locoburgemeester Mathieu Hanotin van de voorstad woensdag bekend. ,,Tot op dit moment is er geen enkel burgerslachtoffer gevallen”, citeerde de zender France Info de politicus.

Bij de actie in de vroege ochtend kwam wel een politiehond om, weet de zender BFMTV. De zevenjarige Mechelse herder Diesel werd gedood toen hij de woning binnenging waar de terreurverdachten zich ophielden, meldde de Nationale Politie. Speciale antiterreureenheden doorzoeken het complex. Ze gaan omzichtig te werk want de vrees bestaat dat er explosieven kunnen afgaan in het pand.

De locoburgemeester roept inwoners van de voorstad op binnen te blijven tot de politieoperatie volledig is afgerond. Twee verdachten hebben de dood gevonden. In totaal zeven mensen zijn gearresteerd.

Update 11:10

De terreurverdachten waartegen de Franse politie in de Parijse voorstad Saint-Denis in actie is, wilden woensdag een aanslag plegen in het Parijse zakendistrict La Défense. Dit meldde het persbureau Reuters.

De actie tegen de verdachten is nog steeds gaande. Zeker één van hen zit nog steeds verschanst in het belegerde appartement in Saint-Denis. Volgens de krant Le Figaro is ook een team psychologen ingeschakeld.

Update 10:30

Politie-eenheden hebben in de noordelijke voorstad van Parijs, Saint Denis, hun antiterreuractie nog niet beëindigd. Volgens de Nationale Politie is de operatie nog aan de gang en zijn er tot nog toe vijf agenten van de speciale politie-eenheid RAID lichtgewond geraakt.

Franse media meldden dat er zich rond 10.00 uur weer een explosie voordeed en dat er werd geschoten.

De Parijse procureur-generaal heeft gezegd dat er op dit moment vijf mensen zijn gearresteerd.

Update 8:37

De politie vreest dat in het appartement explosieven zijn geplaatst

Update 8:01

Er zijn inmiddels al tenminste twee doden gevallen, waaronder de vrouw met de bomgordel, ze zou er toch in zijn geslaagd het explosief te laten ontploffen. Sommige berichtgeving spreekt over nog een derde dode, die een voorbijganger zou zijn. Ook worden er drie aanhoudingen gemeld.

Update 7:45

Europe1 meldt dat er 1 vrouw is gearresteerd, zij zou een bomgordel hebben gedragen. In totaal duurt de operatie deze morgen nu al enkele uren. Enkele verdachten zijn al aangehoudenen en er worden schoten gehoord. Ook het leger is ter plaatse.

Update 7:28

Bij de actie zou inmiddels zeker 1 dode zijn gevallen.

Verdachten verschansen zich

Een grote politiemacht is in de voorstad Saint-Denis bezig aan een operatie. Vijf verdachten zouden zich in een appartement hebben verschanst, zo weet ANP.

(TPO/ANP)