Binnenland

Herdenking Parijs op scholen verstoord door ‘Allah akbar’-roepende leerlingen

19-11-2015 13:04

Met update – Op meerdere scholen in Nederland hebben leerlingen maandag de minuut stilte verstoord voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Ze riepen bijvoorbeeld ‘Allahu akbar‘ (Allah is groot) of ze praatten door de herdenking heen.

De Stichting School en Veiligheid, een door de overheid gesubsidieerde organisatie die scholen kan adviseren, zegt dat donderdag na een bericht van het Reformatorisch Dagblad. Deze stichting biedt scholen onder andere trainingen op het gebeid van voorkomen en signaleren van radicalisering.

De stichting kreeg meldingen van leraren. Precieze aantallen kan de stichting niet geven. Omdat leraren verstoringen niet hoeven door te geven, kan de organisatie ook geen conclusies trekken over heel Nederland.

Wel zegt de stichting dat de meldingen “niet alleen uit de Randstad en niet alleen van moslimscholen” kwamen. De stichting beaamt dat het vooral islamitische jongeren zijn die de stilte verstoorden. “Maar het gaat niet uitsluitend om moslimjongeren”.

Ook meldt de stichting dat ze sinds de aanslagen in Parijs “drie keer vaker dan normaal aanvragen om informatie binnenkrijgen”.

“We maken ons zorgen over de verharding en polarisatie in onze samenleving. Al willen we die uitingen van maandag niet meteen als jihadistisch duiden. Jongeren kunnen ook dingen roepen vanuit baldadigheid. Ze hebben er moeite mee dat in hun ogen kennelijk alleen Franse slachtoffers worden herdacht en niet bijvoorbeeld terreurslachtoffers in het Midden-Oosten. Zorgelijk is ook dat diverse jongeren zeggen dat de Joden en de Amerikanen achter de aanslagen in Parijs zitten, Die jongeren geloven dan in complottheorieën die ze horen en zien op filmpjes op Youtube”, aldus de stichting tegen het Reformatorisch Dagblad.

Overigens laat de stichting weten zich ook zorgen te maken over de radicalisering van extreem-rechts. “Moslims over één kam scheren is ook radicaal en extreem gedrag.”

Update 14.18 – Asscher: Dit is afgrijselijk

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) noemt de verstoringen ‘afgrijselijk’. Dat zei hij donderdag tijdens het debat over de aanslagen in Parijs. De minister verwees naar werkbezoeken die hij na de aanslag op Charlie Hebdo aflegde. Daar waren kinderen met de meest wilde complottheorieën volgens Asscher. “We kunnen kinderen niet laten opgroeien met dit soort waanbeelden.” Hij noemt moslims die dergelijke verhalen verspreiden  ‘kinderlokkers van het kwaad’.

Anp/TPO