Buitenland

Aanval op hotel in hoofdstad Mali door jihadisten

20-11-2015 09:45

Gewapende mannen hebben vrijdag een groot hotel in de Malinese hoofdstad Bamako aangevallen. VN-blauwhelmen hebben in het Radisson Blu-hotel in de Malinese hoofdstad Bamako zeker 27 lichamen zien liggen na de gijzelingsactie. Het gaat volgens persbureau Reuters om voorlopige aantallen, het hotel wordt verder doorzocht. De radicale islamitische beweging al-Mourabitoun heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De groep is gelieerd aan terreurbewegeing al-Qaeda en komt uit het noorden van Mali. De beweging wordt vooral gevormd door Toearegs en Arabieren.

Update 18.03 – Toch nog gevechten in hotel gaande

Speciale eenheden van het Malinese leger zijn nog steeds bezig met het overmeesteren van militanten in een hotel in de hoofdstad Bamako. De aanvallers houden zich schuil op de bovenste verdiepingen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid gezegd. “De aanvallers hebben geen gijzelaars meer. Ze hebben zich verschanst op de bovenste verdiepingen. Ze zijn alleen met leden van het Malinese leger, die proberen ze te verjagen”, aldus woordvoerder Amadou Sangho. Twee militanten zijn gedood door het leger. Hoeveel extremisten er nog in het hotel zijn, is niet duidelijk.

Update 12:28 – ‘Veel lijken gezien’

Vijf van zes Turkse medewerkers van een vliegtuigmaatschappij zijn vrijgelaten. Er is ten minste één door veiligheidstroepen bevrijde gijzelaar die zegt dat het hotel bezaaid is met lijken.

Update 11.29 – Mensen die koran kunnen citeren vrijgelaten

Gijzelnemers in het hotel Radisson Blu in de Malinese hoofdstad Bamako hebben een aantal mensen laten gaan. Zo zijn er onder anderen mensen vrijgelaten die de Koran konden citeren. Twee vrouwen zijn volgens Franse media door veiligheidstroepen uit het hotel bevrijd.

De gijzelnemers zijn mogelijk jihadisten van de strijdgroep Ansar Dine. Die wordt geleid door extremist Iyad Ag Ghaly die eerder naam maakte als Toeareg-rebel. Hij stapte in 2012 over op het jhadisme en stichtte Ansar Dine. Hij heeft recent Fransen in Mali bedreigd.

Update 10:23

Het zou om twee schutters gaan. Er zijn doden gevallen, maar hun aantal is onduidelijk. Ook is niet zeker of de doden bewakers, personeel of gasten zijn.

Het Franse persbureau AFP meldt dat het om jihadisten zou gaan.

Update 10:11

Volgens NBC zijn er 170 gijzelaars genomen, waaronder 140 gasten. De aanval is gericht tegen het Radisson Blu Hotel, een hotel van 190 kamers in het centrum van de stad. Volgens de BBC is het hotel een populair expat-onderkomen.

ANP/TPO Beeld: Tamba52