Buitenland

Dreigingsniveau Brussel naar hoogste niveau – Vlaams parlement gesloten

21-11-2015 09:21

12:16 Ministerie past reisadvies Brussel aan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft het reisadvies naar België aangepast. De veiligheidsdreiging in het gewest Brussel is op het hoogste niveau. Het ministerie roept mensen daarom op plaatsen te vermijden waar veel mensen komen en altijd instructies van de autoriteiten op te volgen.

Update 11:21

De dreiging in Brussel betreft een concrete dreiging van aanslagen met wapens en explosieven, te vergelijken met de aanslagen in Parijs. Dat zei de Belgische premier Charles Michel zaterdag tijdens een persconferentie. Hij reageerde op het verhogen van het dreigingsniveau in het Brussels Gewest van 3 naar 4, het hoogste niveau. Waar de dreiging vandaan komt, wilde Michel niet zeggen.

De dreiging is volgens de premier vooral gericht op de winkelstraten, het openbaar vervoer en in het algemeen evenementen waar veel volk op af komt. Daarom zijn er verschillende maatregelen genomen: het afgelasten van grote evenementen, het stilleggen van het metroverkeer en meer politie en militairen op straat. Ten slotte is er een telefoonnnumer geopend waar Brusselaars informatie en advies kunnen krijgen.

De maatregelen gelden volgens Michel vooralsnog tot zondagmiddag. Dan maakt antiterreurdienst OCAD een nieuwe inschatting van de veiligheidsssituatie en komt opnieuw de Belgische Veiligheidsraad bijeen. Daarin hebben behalve de premier ook de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie, Defensie en Buitenlandse Zaken zitting.

 

In Brussel blijven op politiebevel alle metrostations zaterdag dicht. Dat meldde het Belgische vervoersbedrijf MIVB zaterdagochtend vroeg op Twitter. De mededeling volgt op een advies van het Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) om dit weekend het metroverkeer op het hele Brusselse netwerk stil te leggen.

Update 11:14 – Openbaar leven lam

Een belangrijke attractie in de Belgische hoofdstad, het Atomium, gaat zaterdag ook niet open in verband met de afkondiging van het het hoogste terreuralarm. Dat was acht jaar geleden voor het laatst van kracht in Brussel.

De Vrije Universiteit Brussel heeft alle lessen en evenementen op haar campussen gecanceld. Diverse muzikale evenementen gaan niet door. Ook zijn alle hockeywedstrijden afgelast. Op het treinstation Schuman, het centrum van de Europese instellingen, stoppen geen treinen.

Update 10:46 – Persconferentie Belgische premier

In een persconferentie lichtte de Belgische premier Charles Michel de maatregelen toe. Er zijn vier concrete maatregelen, vanwege de dreiging, te weten:

  1. Een vermindering grote evenementen
  2. Een ‘sterke aanwezigheid’ en ‘initiatieven in het kader van het vervoer’, specifiek metro in Brussel (die dicht is, red.)
  3. Een sterke versterking van de capaciteiten van politie en leger
  4. Het openstellen van een telefoonnummer 1771

Over de lopende onderzoeken worden geen mededelingen gedaan.

michel

Beeld: persconferentie, via livestream

Update 10:17 – Vlaams parlement dicht

In het Vlaams parlement in Brussel zijn alle activiteiten zaterdag afgelast. Dat heeft te maken met het verhogen van het dreigingsniveau in het Brussels Gewest, meldt het parlement op Twitter. Ook het bezoekerscentrum van het Europees Parlement, het Parlamentarium, blijft zaterdag dicht.

Update 9:51 – Gewoon voetballen

Ondanks aanbevelingen van het OCAD om het tegendeel te doen, heeft de Belgische Pro League besloten de wedstrijden in de hoogste klasse gewoon te laten doorgaan.

Dreiging

In het Brussels Gewest is in de nacht van vrijdag op zaterdag het dreigingsniveau opgeschaald van drie naar vier. Dat is het hoogste niveau en betekent dat dreiging “ernstig en zeer nabij” is. In de rest van België blijft het dreigingsniveau op drie staan, omdat dreiging “mogelijk en waarschijnlijk” is.

Veiligheidsmaatregelen

Het OCAD raadt mensen in het Brusselse Gewest aan veiligheidsmaatregelen te nemen. Ze hoeven niet binnen te blijven, maar moeten plekken waar veel mensen samenkomen zoals concerten, stations, luchthavens en drukke winkelstraten vermijden. Ook moet de bevolking veiligheidscontroles respecteren en geen geruchten verspreiden, maar alleen informatie van overheden en de politie.

Daarnaast adviseert het crisiscentrum Brusselse gemeenten om grote evenementen en voetbalwedstrijden te annuleren vanwege verhoogde terreurdreiging. Verder worden in Brussel meer agenten en militairen ingezet.

Verhoogde dreiging

Het OCAD verhoogde het dreigingsniveau in België afgelopen week al van twee naar drie vanwege de aanslagen in Parijs. De reden was toen dat Salah Abdeslam, een van de verdachten van die aanslagen, nog altijd voortvluchtig is. Waarom het niveau nu naar de hoogste alarmfase is opgeschaald, is niet bekendgemaakt. De Belgische regering zal volgens het crisiscentrum zaterdag meer informatie geven.

Een woordvoerder van het crisiscentrum zegt dat het onduidelijk is hoe lang niveau vier van kracht zal zijn. Volgens hem wordt de situatie permanent in de gaten gehouden. Het OCAD bepaalt het niveau van paraatheid van de veiligheids- en politiediensten. Het is de evenknie van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid.

De Belgische krant De Morgen meldt dat een groot popevenement inmiddels is afgelast in verband met de dreiging.

(ANP/TPO)