Buitenland

‘Oekraïense terroristen’ blazen masten op, de Krim zit zonder elektriciteit

22-11-2015 20:14

Duisternis is gevallen over de Krim, het Oekraïense schiereiland dat na de Majdandemonstraties in Kiev begin 2014 werd geannexeerd door Rusland. Oekraïense activisten hebben de elektriciteitstoevoer naar het schiereiland opgeblazen. De Krim telt zo’n 2 miljoen inwoners die het nu zonder elektriciteit moeten doen. De noodtoestand is uitgeroepen door de Russische autoriteiten op het schiereiland.

Het is al eerder raak op de grens met de Krim. Oekraïense extreemrechtse activisten en Krim Tataren hebben per 20 september de toevoer van voedseltrucks geblokkeerd. Steden in de Krim die grenzen met het Oekraïense vaste land hebben te maken met een schaarste in voedsel, dat niet meer vanuit Oekraïne het eiland op wordt vervoerd. Alle drie de toegangswegen vanaf Oekraïens gebied naar de Krim worden geblokkeerd door activisten. Iets wat de Oekraïense regering al die tijd heeft gedoogd.

Aan Pravy Sektor gelieerde groep

Het gedoogbeleid van de regering in Kiev heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de nationalisten op de grens met de Krim een stap verder zijn gegaan. Het opblazen van elektriciteitsmasten die de Krim van elektriciteit voorzien. Hoewel de regering in Kiev nog geen specifieke dader heeft aangewezen, wijst alles erop dat het de groep nationalisten, veelal gelieerd aan de extreemrechtse, paramilitaire groep “Pravy Sektor”, betreft evenals de Krim Tataren die aandacht willen voor Rusland’s “grove mensenrechtenschendingen” op het eiland. Foto’s op sociale media deden al snel de ronde met de vlaggen van deze groepen bij de opgeblazen elektriciteitsmasten.

Regeringsleger moet technici ondersteunen

Direct nadat de elektriciteitsmasten werden opgeblazen, moest het Oekraïense regeringsleger er aan te pas komen om technici hun werk te laten doen. De extreemrechtse nationalisten probeerden de reparatie aan de elektriciteitsmasten met geweld namelijk te blokkeren.


 

De onderlinge relatie tussen Oekraïne en Rusland heeft met het opblazen van de elektriciteitstoevoer een nieuw dieptepunt geraakt. Vanuit Rusland is er zorgelijk gereageerd dat “Oekraïense terroristen” de elektriciteitstoevoer voor 2 miljoen mensen hebben geblokkeerd.

De activisten die zeer waarschijnlijk achter het opblazen van de elektriciteitsmasten zitten, willen de aandacht op de Krim vestigen waar “mensenrechten worden geschonden door Rusland”. Tegelijkertijd sturen deze “mensenrechtenactivisten” zo’n 2 miljoen inwoners van de Krim een donkere winter in.