Buitenland

Overzicht: Brussel in Lockdown – Grootscheepse politieacties

22-11-2015 20:46

De terreurdreiging in Brussel blijft op het hoogste niveau. De Belgische premier Charles Michel meldde zondag verder dat de scholen op maandag gesloten blijven. De metrostations blijven dicht. Ondertussen is de spanning in de stad hoog, en is de politie en het leger overal duidelijk aanwezig.

Update 00.43 – 19 huiszoekingen, 16 arrestaties, Salah Abdeslam niet aangetroffen

Belgisch Openbaar Ministerie: Salah Abdeslam is niet opgepakt; de terrorist is nog steeds op de vlucht. Rondom Brussel vonden 19 huiszoekingen plaats en 16 arrestaties. In Molenbeek reed iemand in in op de politie, de dader is later aangehouden. Er werden geen vuurwapens of explosieven aangetroffen.

Update 23:31 Een persconferentie over de politieacties staat voor middernacht gepland. Verschillende mensen melden arrestaties, maar daar is op dit moment nog niets over bekend.

Update 21:20 De Belgische politie vraagt nu de bewegingen van de politie niet kenbaar te maken, “Dus ook niet via Twitter”.

Radisson Blu afgezet

Op dit moment is er volgens verschillende ooggetuigen een grote politieactie gaande in de stad. Wat er precies aan de hand is, en of er een concrete dreiging is, blijft onduidelijk. In ieder geval de omgeving van het Radisson Blu hotel is afgezet. Gasten mogen het hotel nog wel in, maar niet meer uit.

In de buurt van het Radisson Blu-hotel, op de Grote Markt, is volgens Belgische media een politieactie aan de gang. Ook zijn er militairen op de been. Of beide zaken met elkaar te maken hebben, is op dit moment niet bekend.

Al het gehele weekend is er veel politie aanwezig. Op verschillende plekken zijn gedurende de afgelopen twee dagen versperringen opgeworpen. Bij de nieuwe politieactie zijn deze nacht meer road blocks opgeworpen. Een harmonica-lijnbus wordt door de politie gebruik om een straat af te sluiten. De reclame op de zijkant schreeuwt cynisch “What a wonderful world – #not”.

Ontruiming bij zender VTM

In Vilvoorde, nabij de stad werden eerder vandaag de gebouwen van Medialaan, het moederbedrijf van de Vlaamse commerciëlen van VTM, ontruimd. Er was een tip binnengekomen over een mogelijke aanslag, maar uiteindelijk is er niets gevonden. De politie heeft het pand met ‘explosievenhonden’ doorzocht.

https://www.youtube.com/watch?v=L99AhLxT6ec

Maatregelen bij verhoogde dreiging

In een persconferentie lichtte de Belgische premier Charles Michel gisteren de maatregelen toe. Er zijn vier concrete maatregelen, vanwege de dreiging, te weten:

  1. Een vermindering grote evenementen
  2. Een ‘sterke aanwezigheid’ en ‘initiatieven in het kader van het vervoer’, specifiek metro in Brussel
  3. Een sterke versterking van de capaciteiten van politie en leger
  4. Het openstellen van een telefoonnummer 1771

Over de lopende onderzoeken werden geen mededelingen gedaan.

ANP-1000_35090411

Burgemeesters in Brussel oneens over oorzaken radicalisering

Brussel ken in totaal negentien stadsdelen, met elk een eigen burgemeester. Dit lijkt de aanpak van radicalisatie in de voorbijgaande jaren niet bepaald te hebben vergemakkelijkt. Philippe Mouraux van de Parti Socialiste (PS), twintig jaar lang burgemeester van Molenbeek, “Toen ik burgemeester was, gebeurden zulke dingen niet. De liberalen zijn al drie jaar aan de macht en ze verstoppen zich nu achter mij”.

De huidige burgemeester van de liberale MR en wethouders van Open VLD stellen op hun beurt juist dat onder Mouraux maatregelen tegen moslimradicalisme geen doorgang konden vinden.

(TPO/ANP)