Achtergrond

ISIS aanhangers verwelkomen aanslagen Parijs in nieuwe video

23-11-2015 22:22

ISIS, en de daaraan gelieerde media-outlets hebben de afgelopen dagen een enorme hoeveelheid aan nieuwe videos en ander materiaal op internet geplaatst. Het doel lijkt duidelijk: de goedkeuring over de recente aanslagen uitspreken, en het maximale halen uit de nasleep van de aanslagen. Terwijl de spanning in Brussel nog voortduurt verschijnen nieuwe oproepen tot meer geweld. De video waar vandaag de aandacht naar uitgaat is een video waarin verschillende aanhangers ‘geïnterviewd’ worden en hun goedkeuring uitspreken over de aanslagen.

isis-v4-5

Aanvallen tegen het Westen

In de bijna 15 minuten lange video zijn diverse mannen te zien. Daaronder zijn verschillende Tadzjieken, ten minste één Algerijn en een tot dusver onbekende Belgische strijder. Deze zeer jonge man, die zichzelf Abu Qatada al-Beljiki noemt, is nog niet geïndentificeerd. Hij roept op tot het kopieëren van de aanslagen, en zij “die Frankrijk transformeerden“, om zo nog meer chaos te zaaien.

De video begint met beelden over de aanvallen op ISIS, deels gemonteerd in een computeropstelling. Uit de beelden spreekt een zekere trots, en ISIS lijkt er veel aan gelegen te laten zien hoeveel landen zich al tegen de terroristen hebben gekeerd. Een aanzienlijk deel van de video bestaat uit beelden van (vliegdek)schepen en straaljagers die men tegen ISIS zou inzetten.

isis-v4-6

Haat tegen Frankrijk

Romain Caillet, van het Franse Instituut voor het nabije Oosten, vindt het optreden van de Algerijn opvallend, zo twittert hij.

De Algerijnse discours heeft volgens hem een historie gefabriceerd die een diepe haat jegens Frankrijk aanwakkert. “Algerijnse geschiedenisboeken hebben een jeugd gefabriceerd die vijandig tegenover Frankrijk staat, dit wordt nu uitgebuit door de Islamitische Staat”.

isis-v4-4 isis-v4-3