Binnenland

Terreuralarm Brussel blijft gehandhaafd

23-11-2015 19:32

Het terreurniveau in Brussel blijft op vier. Dat maakte de Belgische premier Charles Michel maandagavond bekend, na een nieuwe dreigingsanalyse door het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) en na overleg met de Nationale Veiligheidsraad. Michel kondigde wel aan dat vanaf woensdag de scholen en de metro geleidelijk weer open gaan. ,,Dat geeft de scholen de tijd om met de veiligheidsdiensten maatregelen te nemen.”

Dreiging ‘ernstig en zeer nabij’

Sinds zaterdag gold het hoogste dreigingsniveau voor het Brussels Gewest. Dat betekent dat dreiging ‘ernstig en zeer nabij’ is. Voor de rest van België stond het niveau een trede lager (op drie), omdat dreiging ‘mogelijk en waarschijnlijk’ is. Ook dat blijft zo. De dreiging van aanslagen geldt volgens de premier nog altijd voor winkelcentra, straten en het openbaar vervoer. Het aantal grootschalige evenementen wordt volgens hem ‘verminderd’.

Bomgordel in vuilnisbak Parijs

In een vuilnisbak in een voorstad van Parijs is maandag een bomgordel gevonden. Dat meldt de radiozender France Info op gezag van anonieme bronnen. De bomgordel werd gevonden in Montrouge en heeft explosieven aan de voor- en achterkant. De mannen die op 13 november een reeks aanslagen pleegden in Parijs droegen vergelijkbare bomgordels.

Update 19.35 – Eén terreurverdachte aangeklaagd, 15 op vrije voeten gesteld

Een man, die zondagavond tijdens de politieacties in België werd aangehouden, is officieel aangeklaagd. Hij verscheen maandag voor de rechter-commissaris en is vastgezet op verdenking van terrorisme. Over de identiteit wil het Belgische Openbaar Ministerie geen mededelingen doen. Eerder was al wel bekend dat de internationaal gezochte Salah Abdeslam, die wordt gelinkt aan de aanslagen in Parijs, nog niet is gevonden of opgepakt.

Zondagavond werden in totaal zestien mensen opgepakt. Na verhoor werden er vijftien weer op vrije voeten gesteld. Maandag waren er ook huiszoekingen. Daarbij werden vijf personen opgepakt. Twee van hen zijn ook vrijgelaten. Voor de overige drie wordt nog nader onderzoek verricht en de drie zullen dinsdag voor een rechter-commissaris verschijnen voor eventuele verdere aanhouding, zo maakte het Belgische OM maandagavond bekend.

ANP/TPO