Buitenland

‘Aanslagen Parijs zorgvuldig gepland en uitgevoerd door militair getrainde daders’

24-11-2015 08:31

De terreuraanslagen in Parijs waren zorgvuldig gepland en uitgevoerd door terroristen die getraind waren met militaire methoden. Ook hebben de terroristen de plekken waar de aanslagen werden gepleegd eerder bezocht.

Dat staat in een intern document van de FBI, het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid en het Nationaal Centrum voor Contraterrorisme waarover CNN dinsdag bericht.

In het document worden lokale politiediensten geadviseerd te trainen op soortgelijke scenario’s en oplettend te zijn voor verdachte mensen die locaties lijken te bestuderen.

Volgens de Amerikaanse diensten is er bij de concertzaal Bataclan, waar terroristen het publiek gijzelden, een mobiele telefoon gevonden met daarin een plattegrond van het complex. De telefoon was mogelijk door een van de terroristen gebruikt. Op de telefoon stonden onder meer versleutelde gegevens.

In het document meldden de diensten ook dat het waarschijnlijker is dat er aanslagen in Europa worden gepleegd dan in de VS, om geografische en maatschappelijke redenen.

Anp