Buitenland

LIVE – ‘Turkije haalt Russische straaljager neer’

24-11-2015 09:29

Turkije zou aan de grens een straaljager hebben neergehaald. De F-16’s van de Turkse luchtmacht schoten de Turken zelf een vliegtuig neer dat in het Turkse luchtruim vloog. Volgens berichten zou het gaan om een ‘Russisch vliegtuig’, maar ook het Syrische leger gebruikt jets uit de Sovjettijd.

Zeker 1 van de piloten is in handen van ‘Turkmeense strijders’ in Syrië, volgens de nieuwszender CNN Turk. De Turkmenen zijn een etnische minderheid in dat land.

Het Kremlin spreekt van een ‘zeer ernstig incident’, aldus persbureau AFP. De Turkse regering heeft beklemtoond dat het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig geen actie tegen een bepaald land was, maar enkel de bescherming van het nationale luchtruim diende.

Update 17.57 – Turkije: Piloten leven nog

Turkse autoriteiten houden vol dat het duo nog leeft en dat Ankara eraan werkt de vrijlating van de twee te bewerkstelligen.

Update 16:00 – Strijders van de ‘Free Syrian Army’ (FSA) zouden een van de Russische helicopters hebben neergeschoten die naar de neergekomen piloten gingen zoeken. Op een vandaag vrijgegeven video is te zijn hoe men met een zogenaamde TOW in de weer is. Zo’n wapen zouden ze van de VS hebben gehad in hun strijd tegen ISIS en Assad.

https://www.youtube.com/watch?v=IschF-ihjS0

Update 15.30 – Turkmeense brigade: twee Russische piloten doodgeschoten aan hun parachute.

De ondercommandant van een Turkmeense brigade in Syrië zegt dat zijn troepen de twee Russische piloten die dinsdag uit hun geraakte vliegtuig sprongen aan hun parachute hebben doodgeschoten.

Update 14.38 – Ploumen: Kabinet weet niet meer dan uitleg Turkije en Rusland

Minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) zei tijdens het Vragenuur dat het gaat om een ‘zeer ernstig incident.’ Ploumen is bekend met de uitleg van Rusland en Turkije over het neerhalen van de Russische jager. Maar: ‘Het kabinet weet niet meer dan dat’.

Over de vergadering van de NAVO-ambassadeurs dinsdagmiddag zegt zij dat het geen ‘Artikel 4- procedure’ maar ‘een spoedbijeenkomst’ betreft. In het geval van ‘Artikel 4’ zou Turkije bijstand vragen aan de NAVO-lidstaten tegen Rusland.

 

Update 14:28 – Het Russische ministerie van defensie bevestigt nu wel dat de Russische jet is neergehaald door een Turkse F-16.

Update 14:00 – De Russische president Vladimir Poetin spreekt in een persconferentie van een “aanval in de rug” door Turkije. Volgens hem zijn de Russen niet in het Turkse luchtruim geweest. Indirect beschuldigt Poetin de Turken er van ISIS te helpen; “We weten sinds een tijd dat er veel olie van ISIS naar Turkije gaat: veel financiële steun voor de terroristen”.

Update 12:45 – Er is inmiddels aangekondigd dat er snel een spoedzitting komt van de NAVO, over de kwestie.

De beslissing voor het neerschieten van een Russische straaljager door een Turkse F-16 moet in hoofdstad Ankara zijn genomen, dat zegt generaal b.d. Dick Berlijn tegenover De Telegraaf. “F-16-piloten nemen dat soort beslissingen nooit op eigen houtje”, zo zegt Berlijn, “Van daaruit [Ankara] moet groen licht zijn gegeven voor deze actie.” De voormalig commandant der strijdkrachten gaat ervan uit dat de Turken vooraf hebben gewaarschuwd. “Allereerst probeer je zo’n Rus met lichtsignalen te bewegen je luchtruim te verlaten. Pas als dat niet subiet gebeurt en de toestemming tot handelen vanaf de grond komt, drukt de vlieger op de knop.”

Het neerschieten van de Russische straaljager was volgens Berlijn gerechtigd als de Rus ongevraagd in Turks luchtruim vloog.

Update 12:24 Er werd gemeld dat een van de Russische piloten dodelijk gewond was geraakt. In onderstaande video zou te zien zijn hoe Turkmeense rebellen zich om de dode piloot verzamelen. Ook de zender Russia Today (RT) haalt de betreffende video aan;

https://www.youtube.com/watch?v=-Cdkf3Xx3nw

Update 10:16 – De Turkse overheid zou haar statement hebben verduidelijkt door kenbaar te maken dat het om een jet ‘van Russische makelij’ gaat.

De Russen stellen in ieder geval dat het vliegtuig “vanaf de grond” is neergehaald en lijken in te zetten op het downplayen van een incident.

De Turkse overheid heeft inmiddels contact opgenomen met de NAVO en de VN voor nader advies.

Update 9:52 – Ook de Russische overheid laat weten dat het vliegtuig van hen was. Persbureau Reuters meldt daarnaast dat de Russen ontkennen in het Turkse luchtruim te hebben gevlogen, terwijl de Turkse overheid laat weten “10 keer in 5 minuten” te hebben gewaarschuwd.

Update 9:49 – Turkse overheid laat volgens Bloomberg weten dat het inderdaad om een Russisch toestel gaat.

https://www.youtube.com/watch?v=uf8xsqNmfFc
 

Type vliegtuig

Het is nog onduidelijk om wat voor vliegtuig het zou gaan, verschillende verslagen gaan uit van een Su-24 ‘Fencer’. Dit type vliegtuig, geproduceerd tussen 1967 en 1993, wordt ook door de Syrische luchtmacht gebruikt. Het toestel kwam neer bij het dorp Yamadi, zo weet het ANP. De plaats ligt ongeveer 40 kilometer van de Syrische havenstad Latakia. Deze stad is ondermeer de basis van de Russische gevechtsvliegtuigen die de Syrische strijdkrachten in de burgeroorlog bijstaan.

Helicopters zoeken naar de piloten die met een schietstoel ontkwamen. Er worden gevechten gemeld rond de crashsite, hetgeen een reddingsactie bemoeilijkt. The Independent meldt dat Turkse officials zeggen dat de piloten eerst een waarschuwing is gegeven.