Binnenland

Reclassering: ‘40 jihadverdachten’ op vrije voeten in Nederland

25-11-2015 10:30

Er lopen 40 ‘jihadverdachten’ vrij rond in Nederland, onder toeziend oog van de reclassering. Dat vertelt de directeur van Reclassering Nederland, Sjef van Gennip, vandaag aan NRC. Dat toezicht heeft er overigens niet voor kunnen zorgen dat er niet toch eerder enkele verdachten zijn uitgereisd naar Syrië.

Volgens Van Gennip is de groep waar zij toezicht op houden een “zeer geïsoleerde groep”. Ze bestaat uit vermeende Syriëgangers, ronselaars, opruiers en jihadfinanciers die hun proces afwachten. Van Gennip duidde het isolement van de groep, door aan te stippen dat de reclassering vaak de enige groep is met wie men überhaupt nog contact heeft.

‘Opvallend hoog opgeleid’

Over de verdachten zij hij verder: “Zij vinden dat ze in Nederland onheus worden behandeld, dat ze geen kansen krijgen en op een zijspoor worden gezet”. Hij probeert in het gesprek met NRC de motivatie te begrijpen, “iedereen let op je, je hebt geen kansen op werk”. De jihadverdachten zijn vaak “opvallend hoog opgeleid”, in vergelijking met andere cliënten van de reclasserings. “Daarom is het voor deze groep wellicht extra kwetsend dat zij geen werk krijgen”, zo speculeert Van Gennip.