Buitenland

Video: ISIS daagt Amerika en geallieerden uit tot Wereldoorlog

26-11-2015 17:20

In een nieuwe video, gereleased via het aan ISIS gelieerde ALHayat media, schept de zelfbenoemde staat trots op over haar grootte. Hoewel het gebied dat ze daadwerkelijk onder controle hebben mogelijk is in te schatten, door de aard van het terrein, rept men van een gebied “Groter dan het Groot Brittannië” en 8x zo groot als België.

isis-am1In de Engelstalige video, die enige dagen geleden werd uitgebracht, presenteren de terroristen zich als een groep waar we rekening mee zullen moeten blijven houden. “Dit is ons Kalifaat, dat blijft en groter wordt, het is gesticht in het jaar 1435 Hijri [2014 volgens onze kalender, red.]”. Al-Baghdadi wordt weer als enige leider aangewezen.

Amerikaanse verteller

Volgens de propagandavideo is de ‘staat’ gebaseerd op de profetieën en volgt het de “Koran en Sunna”. Ze schetsen hun ideaal als als een tegenstelling tot “seculiere staten, gebaseerd op wetten van mensen” en noemen Obama, Bush, en Clinton respectievelijk “‘wetgever’, leugenaar en een overspelige”.

De gehele video is een aaneenschakeling van infographics en beelden die aan elkaar wordt gepraat door wat een Noord-Amerikaanse man lijkt te zijn, afgaand op zijn accent.

Let op, beelden in de onderstaande video kunnen door sommigen als schokkend worden ervaren

[jwplayer mediaid=”1560522″]

ISIS poneert zichzelf als de Islamitische strijdkracht die niet meewaait met de (Amerikaanse) winden. Opmerkelijk is dat de video het Sykes-Picot verdrag aanhaalt. “Wij breken de Sykes-Picot grenzen”, zo stelt men. Dit verdrag bepaalde de opdeling van het Arabische schiereiland nadat de Ottomaanse kolonisatie van dit gebied was doorbroken aan het eind van de Eerste Wereldoorlog.

Wereldoorlog

Amerika wordt rechtstreeks uitgedaagd. Haar overwicht in aantallen is duidelijk, maar de Amerikaanse soldaten ontberen de “Wil en het doorzettingsvermogen, nog steeds vernederd door de nederlagen in Afghanistan en Irak”. Schertsend wordt het verschil in kosten tussen de dure manier van Westerse oorlogsvoering en de goedkope kogels van de terroristen aangehaald. “Je kunt niet eens meer troepen uitzenden”.

De video lijkt een bevestiging van de interpretatie dat ISIS uit is op een grootschalige (Wereld) Oorlog, Iran, Turkije en Rusland worden daarbij ook genoemd. Amerika mag van hen de strijd komen opzoeken, met al haar geallieerden, want de geallieerde van ISIS, zo claimt men, “is Allah”.

isis-am2