Binnenland

PvdA en VVD trekken 1 miljoen uit voor bescherming vrije woord

30-11-2015 09:31

Organisatoren van omstreden tentoonstellingen, lezingen en debatten worden de komende tijd financieel ondersteund door een nieuw voornemen van de coalitiepartijen. Dit meldt de NOS. PvdA en VVD trekken 1 miljoen euro voor de extra ondersteuning uit. Vandaag bespreekt de Kamer de cultuurbegroting.

Belang van het vrije woord

Als voorbeeld noemen de partijen de lezing van Kurt Westergaard, de maker van een van de ‘mohammed cartoons’. Destijds stapte de internationale schrijversvereniging PEN uit de organisatie van het debat, omdat ze niet garant kon staan voor de extreme maatregelen. Dat besluit kwam de vereniging, die zich inzet voor de vrijheid van expressie, op veel kritiek te staan.

De vraag is of 1 miljoen wel toereikend is voor de landelijke ondersteuning van dergelijke tentoonstellingen. Dat zal in de praktijk “moeten blijken”, zo geven de partijen te kennen. Kamerleden Van Veen (VVD) en Monasch (PvdA) benadrukken in een toelichting verder het belang van de vrijheid van meningsuiting en van het vrije woord in Nederland.