Binnenland

Inktzwart beeld van Willem Holleeder, de NPO-knuffelcrimineel

01-12-2015 19:07

Screen Shot 2015-12-01 at 19.06.56

Willem Holleeder op bezoek bij Twan Huys in College Tour (NPO).

 

In twee dagen tijd hebben de vrouwen in het leven van Willem Holleeder een inktzwart beeld geschetst van de boef die het imago had gekregen van knuffelcrimineel. Holleeders zussen Astrid en Sonja en zijn ex Sandra den Hartog portretteerden hem als een psychopaat die over lijken gaat en zelfs zijn naasten terroriseert.

Geld en macht is daarbij wat Holleeder drijft. De bloeddorst die hij vertoont is groot. Zijn vrienden van vandaag zijn zijn slachtoffers van morgen, waarbij hij een ongekend talent voor het manipuleren en tegen elkaar opzetten van mensen aan de dag legt. “Hij is een charmeur, hij pakt je in, hij vreet je op en hij gooit je weg”, vatte zijn zus Sonja het dinsdag samen tegenover de rechters van het grote liquidatieproces.

Ze gaf een onthutsend beeld over het dagelijks leven met Holleeder. “Mijn broer ziet mij als zijn bezit. Ik mag nergens heen, ik mag met niemand omgaan, hij bepaalt gewoon mijn hele leven”.

De belangrijkste reden dat ze getuigt is de liquidatie van haar man Cor van Hout (2003), waar Holleeder van wordt verdacht. “Ik vind tegenover mijn kinderen dat ik dat verplicht ben. Mijn kinderen hebben geen vader meer, ik heb geen man meer.”

Over Holleeders rol vertelt ze: “Eerst kwam hij ‘s middags huilend op de bank, ‘s avonds kwam hij voor de erfenis”.
Maar die was er volgens Sonja helemaal niet. “Het enige wat ik nog had was nog mijn huis”.

Naar eigen zeggen moest ze haar huis afgeven, om de schutters te kunnen betalen. “Ik moest gewoon de schutters voor de moord op mijn eigen man betalen”, aldus de huilende Sonja.

Een andere reden voor de “kamikaze-actie” tegen Holleeder, voor wie de vrouwen doodsbang zijn, is dat de vrouwen niet geloven dat hij ooit uit zichzelf zou stoppen met moorden. Na zijn vrijlating in 2012 werkte Holleeder volgens zijn zussen en ex alweer aan een dodenlijst met nieuwe namen. Het ging daarbij om bekende namen uit het criminele circuit als Danny K. en Dick V. en Dino Soerel. Vechtsporter V. sloeg Holleeder enkele jaren geleden een gebroken kaak.

De dreiging van geweld en uitbuiting beperkte zich niet tot zijn vermeende criminele tegenstanders, maar richtte zich ook op de vrouwen. Tegen zijn ex Sandra dreigde Holleeder zelfs haar zoon die ze met de geliquideerde Sam Klepper (2000) had te “laten liggen”, zoals Holleeder volgens Sandra zei ook bij Klepper te hebben gedaan. Dit terwijl Holleeder zich na de dood van Klepper volgens Sandra presenteerde als “reddende engel die mijn problemen wel even kwam oplossen”.

Anp