Buitenland

Policorwatch: Britse studenten (moslims) verstoren lezing Maryam Namazie, met doodsbedreiging

02-12-2015 18:39

Een lezing afgelopen maandag van de islamkritische mensenrechtenactiviste Maryam Namazie bij de Londense Goldsmith Universiteit is ruw verstoord door studenten van de Islamic Society (Isoc), een islamitische studentenorganisatie. De islamitische studenten “maakten herrie, bonkten op de deur, schreeuwden, wierpen zich op de grond en creëerden een sfeer van initmidatie”, aldus Namazie zelf.

Volgens de website London Student werd een andere spreker door één van de moslimstudenten zichtbaar met de dood bedreigd. Hiervan was een beveiligingsbeamte getuige.

Ook meldt London Student dat tijdens het tonen van een cartoon uit de serie Jesus and Mo iemand de Powerpoint-installatie uitzette.

Safe space

Voorafgaande aan de lezing liet het Isoc al weten dat de islamitische studenten zich “veel zorgen maken over het uitnodigen van figuren als Namazie omdat zij islamofobe denkbeelden heeft. Zij staat bekend als iemand met controversiële ideeën en we vrezen dat dit een inbreuk zal zijn op de ‘safe space’ van studenten.”

Ook stuurde het Isoc een mailtje naar de organisator van de lezing met daarin onder andere de tekst:

 

“Als islamitische organisatie voelen wij ons zeer onprettig bij het feit dat Maryam Namazie is uitgenodigd. Zoals u waarschijnlijk weet staat zij bekend als islamofoob en is zij zeer omstreden. Dit zijn wat voorbeelden van haar islamofobe opvattingen: ze noemde de niqab, wat een religieus symbool voor moslima’s is, een ‘vlag voor extreem-rechts islamisme’ en twitterde ook dat de niqab een ‘lijkzak is voor vrouwen’. Deze twee voorbeelden tonen wel aan hoe weinig verstand ze heeft en hoe weinig ze weet en begrijpt van de islam. Wat ze zal veroorzaken is haat en intolerantie. En dat in een tijd die voor moslims toch al zo gevoelig is, gezien de sterke stijging van islamofobe aanvallen.”

 

Als reactie op de recente gebeurtenissen liet Namazie onder andere weten: “Deze groepering die spreekt over een of andere absurdistische ‘safe space‘ heeft in het verleden ene Hamza Tzortzis uitgenodigd om te komen spreken over het onthoofden van afvalligen en ene Moazam Begg die kwam pleiten voor een ‘defensieve jihad’.”

Students union-censuur

Namazie, die kwam spreken over ‘afvalligheid, blasfemie en de vrijheid van meningsuiting in het tijdperk van ISIS’ was uitgenodigd door een atheïstische en humanistische studentenorganisatie.

In september had deze organisatie ook al eens een poging ondernomen Namazie uit te nodigen voor een lezing, maar dat leverde veel weerstand op. De students union besloot haar toen te censureren. Dit moest echter worden teruggedraaid nadat bleek dat deze censuur niet de goedkeuring had gekregen van alle student union-bestuursleden.

Eind oktober gaf Namazie een lezing aan de universiteit van Warwick. Wellicht dankzij extra politiebewaking veroorzaakte dit geen problemen.

Wel waarschuwde zij toen al voor het chronische gebrek aan vrijheid van meningsuiting en debat op universiteiten:

 

“De dagen van onvoorwaardelijke vrijheid van expressie op universiteiten zijn al lang geteld. Religie heeft altijd een gepriviligeerde plek gekregen in samenlevingen, en critici van religies zijn nooit vrij geweest om zich te kunnen uiten”.

 

Feministen

Opmerkelijk genoeg staan de islamitische studenten van Isoc niet alleen in hun strijd tegen vrijheid van meningsuiting en vrijheid van expressie. De Goldsmiths Feminist Society (Femsoc), een organisatie van feministen, laat op hun website weten achter Isoc te staan. “Ook wij vinden dat een podium geven aan een bekende islamofoob op de universiteit een klimaat van haat creëert”, aldus de feministen.

U kunt ook reageren op hun Facebook-pagina maar let op: “Onze Facebook-pagina is bedoeld als een plaats om te communiceren met onze leden en hun veiligheid is onze eerste prioriteit. Wij behouden ons het recht voor comments te verwijderen die bijdragen aan het marginaliseren van studenten.”

Het is maar dat u het weet.