Buitenland

Video: ISIS onthoofdt ‘Russische Spion’ in video met dreigementen aan Rusland

02-12-2015 19:29

In een nieuwe video die door aan ISIS gelieerde mediakanalen is vrijgegeven is een onthoofding van een Russisch sprekende man te zien. De man, wordt in de video gedwongen te bekennen dat hij door de FSB (de Russische geheime dienst) naar de regio is gezonden. Het is de eerste keer dat ISIS op deze manier een Rus onthoofdt. Eerder dook wel een video op waarin een kind twee ‘Russische spionnen’ executeerde met pistoolschoten.

Nieuwe aanslagen tegen Rusland

Het bestaan van de video wordt bevestigd door verschillende media, waaronder de goed geïnformeerde SITE-Intel Group. In de video wordt met meer geweld en verdere aanvallen tegen het land van Vladimir Putin gedreigd.

In deze nieuwe, Russischtalige, video uit ISIS bedreigingen aan het adres van de Russen. Dat ISIS er nu voor kiest een Russische gevangene op deze manier te executeren lijkt een direct gevolg van de recente aanvallen van Rusland in Syrië en Irak, gericht tegen het ‘Kalifaat’.

Let op: deze video kan schokkende beelden bevatten

[jwplayer mediaid=”1605740″]

 

De video werd vrijgegeven vanuit de ‘al-Raqqa- provincie binnen ISIS, en laat een Russisch sprekende man zien in een oranje-rood pak die een bekentenis aflegt. Daarna wordt hij onthoofd.

Het jongetje dat in de eerdere video ‘spionnen’ executeerde was ook al onderdeel van ISIS-propaganda in hun eigen glossy, Dabiq.

Nieuwe dreigementen

ISIS kwam met dreigementen aan het adres van Rusland na de aanvallen die een reactie waren op, ondermeer, het neerhalen van een Russisch passagiersvliegtuig boven de Sinaï. In het Russisch, met Engelse ondertiteling, werd in die video de strijd uit naam van Allah geroemd, “De kelen van de Kafirs zullen beven voor onze messen”.

In een andere video, die eind vorige maand werd vrijgegeven daagde ISIS de rest van de wereld uit tot een strijd. Daarmee leken zij rechtstreeks aan te sturen op een wereldoorlog tussen de terroristische groepering aan de ene kant, en Amerika, maar ook Rusland, aan de andere kant. Volgens experts is ISIS uit op een wereldwijd ontregelende strijd. Met de video liet de groepering trots zijn in de grote groep aan landen van de coalitie die zij in Syrië en Irak bevecht.


isis-rusl-1 isis-rusl-2 isis-rusl-7