Achtergrond

Daders San Bernardino slachtpartij: Syed Rizwan Farook (28) & Tashfeen Malik (27)

03-12-2015 10:50

Screen Shot 2015-12-03 at 10.46.44

 

Wat tot nu toe bekend is:

Woensdag kwamen 14 mensen om het leven en raakten 17 mensen gewond door een schietpartij in San Bernardino, Californië. De daders, die later na een achtervolging werden doodgeschoten door de politie, waren Syed Rizwan Farook (28) en zijn vrouw Tashfeen Malik (27).

Farook bezocht eerder die dag een feestje van zijn werk, waar hij op zeker moment boos was weggegaan. Later keerde hij met zijn vrouw terug naar dat feestje, gekleed in aanvalstenue, gewapend met een automatisch wapen en in het bezit van explosieven.

De slachtoffers zijn collega’s van Farook.

Farook en zijn vrouw lieten ook op diverse plekken explosieven achter, maar deze konden onschadelijk worden gemaakt door de politie.

Mogelijk zijn ook pijpbommen gebruikt als wapen in het laatste vuurgevecht tegen de politie.

Het motief van de aanslag is niet duidelijk, maar een terroristische aanslag wordt beslist niet uitgesloten. Wel is duidelijk dat Farook en zijn vrouw beiden moslim waren. Volgens de vader van Farook was hij ‘erg religieus’.

“De aanvallers waren goed voorbereid. Ze waren gekleed en hadden zich bewapend als mensen die een militaire aanval gaan uitvoeren. Het is zeker dat ze binnen kwamen met de bedoeling die mensen aan te vallen”, zo laat de politiechef weten aan Nydailynews.

Volgens de politie werden op de lichamen van de daders meerdere vuurwapens gevonden, waaronder pistolen en een automatisch wapen.

Collega’s die de schietpartij overleefden vzeggen dat Farook Farook eerder geen verdacht gedrag vertoonde. Wel ging hij op zeker moment een maand op vakantie naar Saudi-Arabië waar hij trouwde met Tashfeen Malik. Voor zijn vakantie was niet bekend dat hij een relatie had.

Het enige opvallende was dat Farook sinds enige tijd zijn baard liet staan.

Het stel had een baby van zes maanden oud. Deze werd de ochtend voor de schietpartij achtergelaten bij één van de ouders van het stel.