Buitenland

Man steekt mensen neer in Londense metro ‘voor Syrië’

06-12-2015 09:32

Zeker drie personen zijn gewond geraakt toen een man in de Londense metro meerdere mensen aanviel met een mes. Daarbij schreeuwde de dader volgens getuigen ,,dit is voor Syrië”, berichtten Britse media zaterdag. De politie behandelt de aanval als een ,,terroristisch incident”.

Op foto’s is een plas bloed te zien op de vloer van metrostation Leytonstone en een confrontatie tussen meerdere mensen. De dader werd uiteindelijk overmeesterd door agenten. Volgens de politie raakte een persoon ernstig gewond. Het slachtoffer zou meerdere steekwonden hebben opgelopen. Twee andere personen raakten lichtgewond.

Volgens The Telegraph zou de dader gebaren hebben gemaakt naar mensen op het station. Toen ze dichterbij kwamen, zou de man hebben uitgehaald met een mes. Een agent kwam momenten later aangerend en vuurde zijn stroomstootwapen af op de man. Volgens de Daily Mail waren meerdere stroomstoten nodig om de dader uit te schakelen.

Panische passagiers zouden ondertussen zijn weggevlucht van de plek van de aanval. Anderen pakten volgens The Guardian juist hun telefoons om foto’s en filmpjes te maken. Beelden van de aanval waren daardoor al snel te zien op het internet.

Sommige mensen reageerden woedend op de aanval. Op beelden was te zien hoe een omstander ,,jij bent geen moslim” schreeuwde naar de dader, die door agenten werd geboeid. De boze toeschouwer kreeg bijval op Twitter, waar mensen de hashtag #YouAintNoMuslim gebruikten. Hierdoor heeft de daad, die in alles op een (semi-mislukte) terreurdaad lijkt, gelukkig niets te maken met de islam.

Een andere getuige zei tegen BBC Radio 5 dat sommige omstanders heftig reageerden toen de dader werd afgevoerd. ,,Iemand probeerde een fles te gooien”, vertelde de getuige. Ook werd geschreeuwd naar de aanvaller. ,,De agenten zeiden: achteruit. Daarna namen ze hem mee naar het politiebusje.”

ANP/TPO