Buitenland

‘Turkije wil permanent militair aanwezig zijn in Irak’

07-12-2015 10:49

Turkije zal een permanente militaire basis hebben in het Koerdische noorden van Irak. Het doel van de aanwezigheid is het trainen van milities voor de strijd tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS), meldden Turkse media maandag. Ankara heeft de militaire activiteiten afgesproken met de regioregering van Iraaks Koerdistan. De Iraakse regering in Bagdad is boos over deze Turkse inmenging

De basis zal in de streek van Bashiqa zijn, ten noordoosten van de Iraakse stad Mosul. Turken trainen al meer dan 2500 peshmerga’s, leden van de Iraaks-Koerdische strijdkrachten in het etnisch Koerdische noorden van Irak. Daar zijn al 150 Turkse militairen met meer dan twintig tanks voor naar Irak gestuurd.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft in een brief aan zijn Iraakse collega Haider al-Abadi gezegd dat Turkije niets onderneemt zonder dat de zorgen van Bagdad eerst zijn weggenomen.

De Turkse aanwezigheid in Irak is buitengewoon vreemd, niet in de laatste plaats omdat het een schending van de Iraakse soevereiniteit is én omdat Turken en Koerden elkaar niet liggen. Volgens sommige bronnen bereidt Turkije zich voor op de val van ISIS, maar niet zonder dat Turkije een voet aan de grond wil in een regio die anders bijna volledig in handen van (Iraakse) Koerden en Yezidi’s zou vallen.

ANP/TPO