Buitenland

Zwitserland heeft nieuwe regering, grote winst voor conservatief rechts

09-12-2015 17:20

Het Zwitsers parlement heeft woensdag een nieuw kabinet gekozen. De grote winnaar van de verkiezingen, de conservatieve Schweizerische Volkspartei (SVP), verkreeg twee van de zeven ministersposten in de zogenoemde Bondsraad. Dat is er een meer dan tot nu toe.

Bij de parlementsverkiezingen medio oktober kreeg de SVP 29,4 procent van de kiezers achter zich, het beste resultaat uit de geschiedenis van de partij. De populistische partijleider Christoph Blocher krijgt in het kabinet gezelschap van zijn partijgenoot Guy Parmelin. Naar verwachting zal de regering werken aan een verscherping van de asielregels in Zwitserland en ook de immigratie van burgers van de Europese Unie beperken.

De zeven ministers zijn afkomstig uit de vier grootste partijen in het parlement. Naast de twee SVP’ers zijn de ministers afkomstig van de sociaal-democraten (2), de liberaal-democraten (2) en de christen-democraten (1). Per 1 januari treedt een van de zeven tevens op als president. Die bondspresident is geen staatshoofd. Die functie wordt formeel door de gehele Bondsraad waargenomen.

Anp