Buitenland

Bonusquote: waarom de Fransen Front National stemmen

12-12-2015 14:51

“Het verhaal over werkloosheid is propaganda van de gevestigde partijen, meent zelfs Peugeot-werknemer Antoine Rocrouge (47). ‘Ik heb een baan en stem ook FN’, zegt Rocrouge die net de poort uitkomt. ‘Ze hebben het niet graag over de werkelijke reden waarom steeds meer kiezers voor het FN gaan, werkloosheid is een veilig onderwerp.’

‘De waarheid is, dat wij er genoeg van hebben’, vervolgt Rocrouge, terwijl hij naar zijn auto loopt. ‘Wij betalen veel te veel belasting en ondertussen gaat er geld naar vreemdelingen die daar niets voor hoeven te doen. Ze krijgen zelfs dure kaartjes voor de tgv om het hele land door te reizen terwijl je ze bij de grens zou moeten terugsturen. Ondertussen zie ik hoe mijn tachtigjarige buurvrouw met een pensioen van 800 euro moet rondkomen.’

De socialisten en de kandidaten van centrum-rechts, merk je in Sochaux, blijven het antwoord op de uitdager schuldig. Ze nemen hun toevlucht vooral tot het wapen dat altijd is gebruikt tegen het Front; het tot leven wekken van het spook van oorlog en collaboratie van het Vichy-bewind. ‘Het Front National, dat is Vichy’, zo zei bijvoorbeeld Jean-Christophe Cambadélis, voorzitter van de Parti Socialiste.

‘Het Front National wordt door politici en deskundigen nog steeds vooral bekeken door de bril van het anti-racisme uit de jaren tachtig. Maar die blik voldoet niet meer omdat de partij onder leiding van Marine is veranderd. Je vindt nog wel racisten onder de aanhang van het FN, die tenslotte extreem-rechtse wortels heeft. Maar de boodschap, de partijlijn is niet racistisch.’

Marine Le Pen zegt zelf dat haar partij de enige is die de integriteit van de natie verdedigt. Daarin heeft zij geen ongelijk, vindt [onderzoekster] Krikorian-Duronsoy. ‘De principes vrijheid, gelijkheid, broederschap van de Franse Revolutie van 1789 zijn met de laïcité, de gewetensvrijheid, vrijheid van meningsuiting, het fundament onder het ideaal van de Franse republiek. Maar het is een ideaal van sociale eenheid. Het multiculturalisme dat velen hebben omarmd, vervangt dit ideaal door een ideaal van vreedzaam naast elkaar levende gemeenschappen die elk eigen zeden en gewoonten hebben.’

Alleen al het begrip ‘natie’ stond, vooral bij links, gelijk aan fascisme, herinnert Krikorian-Duronsoy aan de felheid waarmee de eigen geschiedenis en cultuur lang zijn verketterd. ‘Met de tricolore, de vlag, wilde niemand gezien worden. Volgens de nieuwe consensus moest Frankrijk nieuwkomers niet langer assimileren of zelfs integreren, maar hun cultuur respecteren. Die consensus is een directe oorzaak van het succes van het FN, de behoefte aan een positief nationaal verhaal is enorm.'”

 

In Frankrijk is het Front National in opmars. Logisch, want na decennia van links beleid is Frankrijk geworden wat er van alle landen overblijft na decennia van links beleid: kapot, kaalgevreten, leeggegraaid, misdadig, onveilig, hoge belastingdruk, een onmogelijke arbeidsmarkt, met het meeste geld voor de mensen die het minste doen, hypocriet, politiek correct, ondemocratisch, een onoverbrugbare kloof tussen politieke elite en de burgers en uiteraard met een schuldcomplex dat uitsluitend wordt opgelegd aan de blanke autochtone middenklasser. Een soort Amsterdam in 2015.

Dus wenden de kiezers zich tot een protestpartij. Geef die kiezers eens ongelijk.

Als reactie daarop kun je als klassiek linkse regent natuurlijk maar één ding doen: demoniseren, burgers uitschelden en bangmaken, heel veel bangmaken.

De realiteit, zoals hier weergegeven in een objectief Trouw-stuk (al weet je maar nooit of het is verzonnen door een Perdiep Ramesar, het blijft tenslotte Trouw), onder ogen komen was de afgelopen jaren ook al veel te moeilijk voor de zelfingenomen Franse politieke elite dus we mogen verwachten dat links Frankrijk straks al scheldend, schreeuwend, demoniserend en anderen beschuldigend ten onder gaat.

Die Europese burgeroorlog zal beginnen in Frankrijk. Daar wordt door realisten (Zemmour, Houellebecq) nu alweer jaren voor gewaarschuwd. Maar in tegenstelling tot wat premier Manuel Valls beweert komt die burgeroorlog er niet dankzij het Front National maar ondanks het Front National.

Wat dat betreft geldt voor links Frankrijk alleen nog maar: too little, too late.