Buitenland

Alle vragen over de nieuwe Europese grens- en kustwacht die u nooit durfde te stellen

15-12-2015 15:39

Brussel wil in de strijd tegen de migratiestroom de buitengrenzen van Europa beter laten bewaken. De Europese Commissie stelt daarom voor een Europese grens- en kustwacht op te richten. Zes vragen:

 

Wat gaat de nieuwe grens- en kustwacht doen?

De nieuwe organisatie gaat samen met nationale grenswachten de buitengrenzen van Europa bewaken. Die kan inspringen bij grenscontroles als dat nodig is. Het huidige EU-grensbewakingsagentschap Frontex wordt door de nieuwe organisatie vervangen. Die zal in kaart gaan brengen hoe landen hun grensbewaking hebben geregeld, wat eventuele zwakke punten zijn en of er plannen zijn voor noodsituaties. De nieuwe organisatie is geen vervanger van de nationale douane- en grensbewaking maar zal werken als een moederconcern met dochterondernemingen.

Hoe wordt dit praktisch geregeld?

Het vaste personeel nu in dienst bij Frontex wordt verdubbeld. Daarnaast komt er een reservepool van minimaal 1500 experts uit alle EU-landen die binnen drie dagen kunnen uitrukken als dat nodig is. De landen worden verplicht dit personeel te leveren, evenals materiaal zoals vingerafdrukapparatuur.

Wanneer kan de organisatie zelf ingrijpen?

Als een land zijn grensbewaking niet op orde heeft en de stroom migranten toeneemt, zal de organisatie het land manen actie te ondernemen. Gebeurt er niets en heeft dit ook gevolgen voor andere landen, dan kan de organisatie tegen de wil in van het land ingrijpen.

Wie besluit er dat er plotseling ingegrepen moet worden?

De Europese Commissie krijgt deze bevoegdheid. Brussel moet wel overleggen met de Europese lidstaten. Maar dit “nucleaire wapen’ zal alleen op het allerlaatste moment worden ingezet.

Wanneer gaat dit van kracht?

Dat gaat nog even duren. Eerst moeten zowel het Europees Parlement als de lidstaten het hierover eens worden. Het feit dat Frontex 2.0 ook zonder de vraag van een land kan ingrijpen, ligt politiek heel gevoelig.

Betekent de oprichting van deze grens- en kustwacht het einde van de stroom vluchtelingen naar Europa?

Nee. Maar de kustwacht kan de stroom migranten wel beter beheren en managen.

 

Anp