Buitenland

Transportsector wil inzet leger in Calais

15-12-2015 09:57

De Nederlandse transportsector ondervindt steeds meer overlast van vluchtelingen in Calais. Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil daarom dat Frankrijk het leger inzet om de veiligheid te garanderen van de vrachtwagens en chauffeurs die via de Franse stad naar Groot-Brittannië gaan.

De brancheorganisatie schat dat de vervoerders dit jaar zo’n 150 miljoen euro schade lijden door de vluchtelingen die proberen om illegaal met vrachtwagens mee te liften door de Kanaaltunnel. Aan de grens is nu veel meer controle en dat levert vertraging op. Ook is sprake van geweld richting chauffeurs en schade aan ladingen.

Bedreigingen

“Bedreigingen met honkbalknuppels, messen en zelfs traangas en pepperspray zijn aan de orde van de dag. Chauffeurs krijgen psychisch een dreun en geven steeds vaker aan niet langer via Calais naar Engeland te willen vervoeren”, zegt TLN.

En als er dan ondanks alle maatregelen toch een vluchteling wordt aangetroffen, komt daar nog een boete bovenop die in de tienduizenden euro’s kan lopen. “Dat is volstrekt de wereld op zijn kop”, vindt de branche

TLN gaat deze week opnieuw praten met de autoriteiten in Frankrijk. De burgemeester van Calais heeft de Franse overheid ook al opgeroepen om het leger in te schakelen.

Vervoerders willen ook een verbeterde incheck- en controleprocedure voor bedrijven die een speciale accreditatie hebben. “Het zou goed zijn om deze bedrijven te belonen voor hun inspanningen met een ‘fast lane’ zoals je deze ook ziet bij het inchecken in een vliegtuig”, aldus TLN.

Anp