Buitenland

Door Nederland gesubsidieerde organisatie Breaking the Silence door Israel gecensureerd

17-12-2015 16:26

Israël verbiedt klokkenluidersorganisatie Breaking the Silence te spreken op scholen. Volgens de Israëlische minister van Onderwijs Naftali Bennett is dat wegens ‘leugens en ophitsing’.

Breaking the Silence, die financiële steun uit Nederland ontvangt, is een Israëlische non-gouvernementele organisatie van veteranen van het Israëlische leger (IDF) die anonieme verklaringen van militairen optekent en verspreidt. Uit die verklaringen zou onder meer blijken dat het Israëlische leger tijdens de oorlog tegen Hamas in de Gazastrook in de zomer van 2014 ongewapende burgers die geen gevaar vormden heeft doodgeschoten.

“Wie schade berokkent aan het de IDF heeft geen plaats in het Israëlische onderwijssysteem,” schreef Bennett dinsdag op zijn Facebookpagina.

Breaking the Silence wordt gesteund door de Nederlandse organisatie voor ontwikkelingssamenwerking ICCO. Uit het jaarverslag van Breaking The Silence blijkt dat ICCO in 2014 150,337 shekel (ruim 35.000 euro) aan de organisatie doneerde. ICCO ontvangt op zijn beurt weer geld van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Unie.

De Nederlandse regering doneerde in 2008 voor het laatst direct aan Breaking the Silence via de Nederlandse ambassade in Tel Aviv, blijkt uit onderzoek door het ANP. Het ging toen om een bedrag van 105.997 shekel (zo’n 20.000 euro).

Verschillende andere Europese landen en hulporganisaties doneerden de afgelopen vele tienduizenden euro’s aan Breaking The Silence en andere non-gouvernementele organisaties die openlijk kritiek uiten op het optreden van het Israëlische leger. Dit is een doorn in het oog van politici als Naftali Bennett van de nationalistische Joods Huis-partij en rechtse ngo’s.

Woensdag publiceerde de rechts-nationalistische beweging Im Tirzu een video getiteld ‘Buitenlandse agenten ontmaskerd’ waarin Breaking the Silence en andere ngo’s werden beschuldigd van het verkiezen van de Palestijnen boven Israël. Volgens Im Tirzu zijn buitenlandse donateurs aan ngo’s zoals Nederland hieraan medeplichtig.

Anp