Buitenland

Boze burgers slopen moskee op Corsica

26-12-2015 12:17


CORSE

 

Een groep demonstranten heeft in de stad Ajaccio op het Franse eiland Corsica een moskee verwoest. Volgens Franse media braken zij door een glazen deur en sloegen zij het interieur kapot. Ook probeerden zij korans in brand te steken.

De demonstranten behoorden tot een groep van zo’n zeshonderd actievoerders. Die waren vrijdag de straat opgegaan na een incident eerder op de dag waarbij een politieman en twee brandweermannen gewond waren geraakt toen zij in actie kwamen in de Jardins de L’Empereur, een achterstandswijk met overwegend sociale woningbouw.

De hulpverleners werden belaagd door jongeren die hun gezicht verborgen met capuchons.

De actievoerders, een groep die zich had losgemaakt van een demonstratie om steun te betuigen aan de politie en brandweer, schreeuwde leuzen als ‘Arabieren oprotten!’ en ‘Dit is ons land!’.

Tijdens de demonstratie sloeg de vlam in de pan en viel een kleine groep de moskee binnen. Heilige geschriften werden deels in brand gestoken. Zo’n vijftig Korans werden op straat gegooid.

De politie heeft de rest van de nacht islamitische gebedshuizen bewaakt.

De Franse premier Manuel Valls en de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve veroordeelden zowel de aanval op het gebedshuis als de aanval op hulpverleners. Minister Cazeneuve noemde de aanval op de moskee ‘racistisch en xenofoob’ maar zei te hopen dat de aanvallers op de hulpverleners worden geïdentificeerd en berecht.

Anp/Tpo