Buitenland

Eindejaarslijstje – ISIS vermoordde 420 man uit eigen gelederen

29-12-2015 17:03

De extremisten van Islamitische Staat (ISIS) hebben in anderhalf jaar tijd naar schatting 420 mensen uit eigen gelederen geëxecuteerd. Dit hebben de waarnemers van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) dinsdag naar voren gebracht. Het gaat vooral om buitenlandse ISIS-strijders die ervan werden verdacht spion te zijn of om ISIS-deserteurs die probeerden weg te komen uit ‘het kalifaat’ van Islamitische Staat.

Ruim 2000 burgers

Het SOHR schat dat ISIS meer dan 3700 mensen heeft geëxecuteerd onder meer door ze te onthoofden, dood te schieten, van hoge gebouwen af te gooien of te stenigen. Onder de 3700 slachtoffers zijn ruim 2000 burgers onder wie 106 vrouwen en 77 kinderen. ISIS zou bovendien 1277 gevangen strijders van andere partijen in de burgeroorlog om het leven hebben gebracht.

De schattingen van het in Engeland gevestigde SOHR gelden over het algemeen als betrouwbaar.

Tien ISIS-kopstukken uitgeschakeld

De door de VS aangevoerde coalitie heeft met luchtaanvallen in december in het Midden-Oosten zeker tien leiders van ISIS gedood. Onder de uitgeschakelde kopstukken van het kalifaat zijn ook figuren die betrokken waren bij de terroristische aanslagen 13 november in Parijs, zoals Sharaf al-Mouadan. Dit zei een woordvoerder van de coalitie dinsdag in het Amerikaanse ministerie van Defensie in Washington.

De Verenigde Staten voeren een coalitie van westerse en Arabische landen aan die met luchtaanvallen IS bestrijdt. Nederland is ook bij de coalitie aangesloten.

ANP