Binnenland

Oogletsel door vuurwerk ook dit jaar weer misbruikt voor betuttelende anti-vuurwerkpropaganda

01-01-2016 12:00

Vuurwerk heeft in de nieuwjaarsnacht bij tenminste twaalf mensen voor beschadigingen aan de ogen gezorgd. Het Oogziekenhuis Rotterdam kreeg in de nachtelijke uren twaalf patiënten binnen, onder wie drie kinderen jonger dan twaalf jaar. Het aantal beschadigde ogen staat vrijdagochtend op veertien.

Volgens oogarts Tjeerd de Faber van het Oogheelkundig Gezelschap is het letsel ernstiger dan vorig jaar. “Deze jaarwisseling toont wederom aan dat we moeten stoppen met consumentenvuurwerk”, aldus De Faber tegen ANP en NOS die al vele jaren geheel subjectief agendajournalistiek gebruiken om de publieke opinie in Nederland stevig te beïnvloeden en zo vuurwerk uiteindelijk te kunnen verbieden.

De meeste verwondingen komen door legaal siervuurwerk. (Dit wordt hier speciaal benadrukt zodat het makkelijker is het consumentenvuurwerk te verbieden, verder heeft het melden van de soort vuurwerk geen enkele functie.)

Geen van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril en de helft van hen was omstander en is geraakt door rondvliegend vuurwerk. Vorig jaar stond de teller in de vroege ochtend van 1 januari op twaalf slachtoffers.

Voor vrijdag staan in Rotterdam zes operaties gepland om schade aan ogen te herstellen. Het aantal slachtoffers loopt naar verwachting nog op in de eerste dagen van 2016.

Het is dit jaar de achtste keer dat de oogartsen in Nederland bijhouden hoeveel ogen beschadigd of zelfs helemaal blind raken door vuurwerk. (Dit bijhouden doen ze samen met NOS en ANP die elk jaar uitgebreid het aantal oogbeschadigingen publiceren.)

De afgelopen zeven jaar hebben de artsen 1761 vuurwerkslachtoffers gezien, met 2140 beschadigde ogen. Daarvan liepen 743 ogen blijvende schade op, 134 ogen werden helemaal blind en 63 ogen moesten weggehaald worden.

Door de jaren heen is gebleken dat de helft van de slachtoffers zelf geen vuurwerk afsteekt, maar omstander is.

“In Nederland krijgen we het voor elkaar om in twee nachten door vuurwerk meer oogletsels te veroorzaken dan alle 512 oogtrauma’s opgelopen door Amerikaanse troepen gedurende vier jaar militaire vijandelijkheden in Irak en Afghanistan”, aldus De Faber.

(Deze absurde vergelijking, alsof het gooien van niet dodelijk vuurwerk ook maar iets te maken heeft met oorlog waarbij de kans dat ogen worden beschadigd nogal klein is ten opzichte van dodelijke beschadigingen aan de rest van het lichaam, wordt vrijwel elk jaar letterlijk herhaald. Kennelijk is er verder weinig andere data beschikbaar om de burger voldoende angst te kunnen aanjagen.)

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, waar ook het brandwondencentrum is gevestigd, kreeg in de nieuwjaarsnacht 27 patiënten binnen. Van hen waren veertien het slachtoffer van vuurwerk.

Drie patiënten zijn ernstig gewond geraakt door vuurwerk, twee van hen hebben blijvend letsel opgelopen, aldus het ziekenhuis. Ook werd een persoon behandeld voor een alcoholvergiftiging. (Zou die laatste zin een opmaat zijn naar nieuwe propaganda voor een alcoholverbod?)

Anp/TPO

Foto: Pieter Broertjes (PvdA), de hoofdredacteur van de Volkskrant burgemeester van Hilversum draagt een vuurwerkbril om ook te mogen deelnemen aan de jaarlijkse anti-vuurwerkpropaganda.