Buitenland

‘Zo’n 150 gewapende mannen’ bezetten Amerikaans overheidsgebouw

03-01-2016 11:28

In de Amerikaanse staat Oregon is een overheidsgebouw dat het hoofdkwartier vormt van de lokale nationale natuurbescherming bezet door ‘zo’n 150 gewapende mannen’. De groep wordt ogenschijnlijk geleid door Ammon Bundy, zoon van Cliven Bundy die eerder de gewapende confrontatie zocht na een conflict met het Bureau of Land Management. Net zoals de confrontatie die zijn vader zocht lijkt de bezetting om meer te gaan dan alleen een conflict over land.


 

Confrontaties

De bezetters zeggen zelf deel uit te maken van een groep van “bezorgde burgers”. Ze bezetten het gebouw na een mars uit protest tegen de langere gevangenisstraffen die zijn uitgesproken tegen twee ‘ranchers’, Dwight en Steven Hammond. Zij werden veroordeeld vanwege brandstichting nadat een gecontroleerde brand om land vrij te maken uit de hand liep. Er wordt gezegd dat ze zo stroperij uit het wildpark zouden willen maskeren.

Vader Bundy werd bekend in 2014: hij vond dat hij zijn vee vrij op land in handen van de staat mocht laten grazen, en protesteerde tegen de uitbreiding van natuurparken. Hij zocht daarop de gewapende confrontatie en verzamelde talloze mensen om zich heen die een ‘militia’ vormden als bescherming tegen de federale politie.

Ook na deze gewapende impasse blijft Bundy zich nog vrij kunnen vertonen, al brokkelde veel steun af nadat hij suggereerde dat Afro-Amerikanen “beter af zouden zijn als slaven”. Het conflict is daarmee niet alleen een claim op land, maar kent ook een racistische achtergrond. De family gaat prat op een soort eigen vrijstaat binnen Oregon.

‘Laat ons met rust’

De ranchers die het gebouw bezetten willen ‘met rust gelaten’ door de federale overheid. Ze voelen zich ‘bedreigd’ door het uitdijende wildpark en willen hun oude boerenleven behouden. Een van hun voorstellen is gewapende ‘patriots’ over te laten komen zodat ze zelf een vrije zone kunnen beheren en bewonen, ongestoord door de nationale autoriteiten.

Here it is. Please know these men will speak to people civilly. Do not go up there guns blazing. Stay safe and smart.

Posted by Sarah Dee Spurlock on Saturday, January 2, 2016

 
Ryan Bundy zou hebben gezegd dat hij bereid is strijd te leveren en te doden, en desnoods zelf te sterven. Update : Een van de bezetters heeft een video online gezet, die bedoeld lijkt als afscheidsvideo voor zijn familie:

https://www.youtube.com/watch?v=sbGdMKpHDDE