Buitenland

EU wil Polen ‘onder toezicht stellen’ vanwege omstreden mediawet

03-01-2016 11:08

De Duitse eurocommissarris Günther Oettinger wil dat Polen onder toezicht komt te staan. Aanleiding voor de maatregel is de omstreden nieuwe mediawet die Polen heeft aangenomen. Oettinger (Media) stelt in de krant Frankfurter Allgemeine dat Polen stemrecht in Brussel kan verliezen als het land zich niet voegt. Hij gaat dat volgende week voorstellen in de Europese Commissie.

Volgens de Poolse mediawet, die het parlement op de valreep van het jaar gehaast accepteerde, kan de regering directie en hoofdredactie van de publieke omroep zelf benoemen en ontslaan. “Onze grootste zorg is dat de publieke omroep zijn belangrijkste functie verliest, namelijk de burgers onafhankelijk te informeren”, zegt de eurocommissaris.

Het is niet de eerste nieuwe wet van de in oktober gekozen regering die onder vuur ligt. Onlangs tekende de president van Polen een wet die de macht en onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof indamt. Door de wet dient het Grondwettelijk Hof niet langer als controleorgaan van de regering. Ook daarover uitte de Europese Commissie haar bezorgdheid en waarschuwde ze voor een uitholling van de rechtstaat.

SP-Kamerlid Harry van Bommel wil dat minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) Oettinger steunt. Dat zegt hij tegen ThePostOnline. “In Polen is de publieke omroep onder toezicht van de aartsconservatieve regering gebracht en de facto de persvrijheid afgeschaft. Dat kan niet zonder gevolgen blijven.”  Volgens Van Bommel is de nieuwe wet niet verenigbaar ‘met in de EU geldende normen van vrije en onafhankelijke media’.

ANP/TPO