Buitenland

Burgemeester Keulen houdt crisisberaad na aanrandingsnachtmerrie afgelopen oudejaarsavond

04-01-2016 21:03

De burgemeester van Keulen, Henriette Reker (partijloos), heeft voor dinsdag een crisisberaad met politie en justitie gepland om te overleggen over de massale aanrandingen en berovingen van vrouwen door Noord-Afrikaanse jongeren op oudejaarsavond. In de lokale courant Kölner Stadt-Anzeiger laat Reker optekenen: “Deze misdrijven zijn ongehoord. Het kan niet zo zijn dat in Keulen een rechteloos vacuüm ontstaat. Overleg met politie en federale politie is dringend noodzakelijk”, zo bericht de kwaliteitscourant Frankfurter Algemeiner Zeitung.

Reker wil met de politie bespreken welke maatregelen mogelijk zijn om ‘vooral vrouwen tegen deze misdaden te kunnen beschermen’. Maar welke maatregelen dat zouden moeten zijn blijft vooralsnog de grote vraag. Zelf komt Reker momenteel niet verder dan ‘videosurveillance op het station uitbreiden’.

De baas van politiebond GpD (Gewerkschaft der Polizei) in deelstaat Nordrhein-Westfalen noemt de misdaden op oudejaarsavond “een geheel nieuwe dimensie van geweld”.
Volgens Arnold Plickert gaat het om iets “wat we nog niet eerder hebben gezien.”

“Eén van de politieagentes is door de daders zelf ook in haar kruis gegrepen. Bij de agenten die aanwezig waren is dan ook veel beroering ontstaan”, aldus Plickert.