Opinie

Bonusquote: kwaliteitskrant Die Welt oppert dat onder aanranders in Keulen ook vluchtelingen zaten

04-01-2016 22:38

 

“Sinds de voorvallen op oudejaarsavond zijn er een hoop vragen: waarom werden de vrouwen aangerand op zo’n drukke plek als het centraal station? Waarom kon het niet worden voorkomen, ondanks de aanwezigheid van camera’s en federale politie? Om hoeveel daders gaat het precies? en vooral: wie zijn de daders?

Als het gaat om de afkomst van de daders sprak de politie de afgelopen dagen het liefst in bedekte termen. Volgens getuigen waren de daders ‘van Noord-Afrikaanse afkomst’. De politie zegt nu dat sommige van de daders bekend zijn bij de politie en al veel vaker hebben gestolen van vooral feestgangers. Maar dat deze groepen van kleine criminelen samenwerken zoals op oudejaarsavond is nog niet eerder vertoond.

Het lijkt er nu op dat de politie bang is dat dergelijke voorvallen alleen maar olie op het vuur zijn voor vreemdelingenhaat. Zo vertelde een rechercheur aan een lokale krant: “De daders hebben niks te maken met de vluchtelingen uit oorlogsgebieden die de afgelopen maanden naar Duitsland zijn gekomen.”

Maar bronnen bij het ministerie van binnenlandse zaken laten echter weten dat sommige van de daders ongeveer twee jaar geleden van Afrika naar Duitsland zijn gekomen als vluchteling. Hun integratie verloopt tot nu toe duidelijk niet succesvol. Hierdoor groeit binnen de gelederen van politie en justitie de zorg dat angst voor vluchtelingen bij burgers zich nog meer verspreidt en wordt verhevigd.

SPD-politicus Ralf Jäger laat weten dat de deelstaat in het verleden al de nodige problemen had met minderjarige alleenstaande asielzoekers uit Noord-Afrika. Jongeren die vaak al jaren op de vlucht zijn en veel hebben meegemaakt. Sinds enige tijd is ook het zogenaamde ‘schuren’ in discotheken een probleem bij deze jongeren omdat op die manier vaak wordt geprobeerd een slachtoffer te beroven.

Dat helemaal niemand in staat was de misdaden tijdens de jaarwisseling te voorkomen lijkt vooral de verantwoordelijkheid te zijn van een opvallend grote politiemacht. De politie van Keulen laat weten dat de agenten tijdens de jaarwisseling de nodige problemen heeft ondervonden om verdachten aan te houden door het ontstane tumult. En de federale politie, die verantwoordelijk is voor de veiligheid op het station van Keulen, lijkt al maanden gebukt te gaan onder een groot personeelstekort. Dit betekent ook dat rond het station de drugshandel floreert als nooit tevoren.”

 

Eerst waren er wat geruchten over de handtastelijkheden tijdens Oud & Nieuw in Keulen. Toen kwam het regionale nieuws met de eerste feiten. Er werd in eerste instantie niets vermeld over de afkomst.
Er was dus ‘niets aan de hand’.

Vervolgens werd het landelijk nieuws en gaf de Keulse politie toe dat de daders waarschijnlijk van ‘Noord-Afrikaanse afkomst zijn’. Maar: ‘Het zijn bekenden van de politie, dus beslist geen vluchtelingen!’. Dit omdat op social media de eerste geruchten over vluchtelingen de kop op staken.
‘Niks aan de hand dus, gewoon wat gefrustreerde jongeren.’

Toen kwamen de schokkende getuigenverslagen en de verhalen van slachtoffers. Ontstellende, bizarre verhalen.
‘Maar’, zo vond tout policor Duitsland (en Nederland), ‘allemaal sensatieverhalen van rechtse tabloids!’.

Nu schrijven de linkse kwaliteitsbladen en linkse publieke omroepen ineens exact hetzelfde als de ‘rechtse tabloids’. En kwaliteitsblad Die Welt oppert inmiddels voorzichtig als eerste medium de mogelijkheid dat er wel degelijk vluchtelingen onder de daders zatten. Dát zei die agente in een ‘rechtse tabloid’ dus ook al.

De Nederlandse media, inclusief het ANP, doen hun uiterste best om gewoon helemaal niet over deze onwelgevallige feiten te berichten, maar inmiddels is #keulen alweer uren trending topic op Twitter en schrijft ook de normaal zo politiek-correcte NOS dezelfde dingen als de ‘rechtse tabloids’.

Wederom totale verwarring dus bij de policor media. Want hoe moet je aan je moralistische journalistieke verplichtingen voldoen als de feiten ‘Geert Wilders in de kaart spelen’?

Nee, de eerste dagen van 2016 zijn duidelijk geen fijne dagen om politiek-correct te zijn. En dan hebben we nog veel dagen te gaan.