Buitenland

Duitse feministe Alice Schwarzer: Keulen is gevolg van mislukte integratie

05-01-2016 17:16

De Duitse feministe en vrouwenrechtenactiviste Alice Schwarzer noemt de massale aanval op vrouwen in Keulen tijdens oud en nieuw een gevolg van valse tolerantie en mislukte integratie. In het feministische tijdschrift Emma schrijft de Keulse publiciste: “De jonge mannen die op oudejaarsavond in Keulen een ware terreur hebben uitgeoefend, spelen oorlog midden in Europa.” En: “Onder hen zijn de vluchtelingen van vandaag in een extreme minderheid geweest, of helemaal niet. De meerderheid waren vluchtelingen en migranten van gisteren en hun zonen.”

‘Antisemitisme en seksisme’

Volgens Schwarzer zijn ze ‘het trieste product van een mislukte, zelfs nooit echt gewenste integratie. Ze zijn het product van een valse tolerantie’. Ook hekelt ze het ‘traditionele, verstokte antisemitisme en seksisme’ van veel mannen uit de Arabische en islamitische wereld.

Duitse volkenkundige: ‘Religie of cultuur is op zich nooit vrouwonvriendelijk’

Een Duitse volkenkundige heeft dinsdag echter gewaarschuwd na de aanrandingen in Keulen overhaast een verband te leggen met de herkomst van de daders. “Seksueel misbruik komt voor in alle regio’s van de wereld”, zei Hansjörg Dilger van het Instituut voor Sociale en Culturele Antropologie aan de Vrije Universiteit van Berlijn. “Een religie of cultuur is op zich nooit vrouwonvriendelijk. Dat heeft altijd meerdere kanten”, benadrukte hij. “Het zou veel te kortzichtig zijn om daar een link te leggen”, meent hij.

Lees ook

Alice Schwarzer – Köln: Das sind die Folgen der falschen Toleranz