Binnenland

Instant #OPHEF: Amsterdamse scholieren vragen om vrije dag Suikerfeest

06-01-2016 14:21

Op Amsterdamse scholen, die in Amsterdam Zuid/Jordaan uitgezonderd, zijn de lokalen op Suikerfeest steevast zo goed als leeg. Islamitische ouders houden hun kroost op die dag thuis, officiële vrije dag of niet. Op zich is het een pragmatische oplossing om er dan maar een vrije dag van te maken. Kinderen van Groep 8 van Basisschool Oostelijke Eilanden (BOE) hebben hierom verzocht, zo meldt Het Parool.

Om een vrije dag voor een leerling te krijgen, moeten de ouders een verzoek indienen bij de schooldirecteur.  Uit de leerplichtwet:

Er zijn andere gewichtige omstandigheden denkbaar waaronder de leerling vrijgesteld moet (kunnen) zijn van de plicht tot schoolbezoek. Het gaat hierbij om eenmalige gezins- en familiesituaties die buiten de wil en de invloed van de ouders en/of de jongere liggen.

Nou, daar valt Suikerfeest met de beste wil van de wereld niet onder, hetgeen doet vermoeden dat scholen een oogje dichtknijpen omtrent verzuim op deze feestdag.

Alle kinderen één vrije dag per jaar geven, die op te nemen is wanneer zij willen, is ook een optie. Daarmee zouden scholen niet alleen moslims, maar alle kinderen tegemoet komen die een dagje vrij willen buiten de officiële vakanties en feestdagen. Punt is dat de vrije dag met Suikerfeest nu in de praktijk al afgedwongen wordt, en dat het formaliseren van een bestaande situatie weliswaar pragmatisch lijkt, maar toch ook de onaangename bijsmaak heeft van opgedrongen islamisering.

Hoe dan ook, in de huidige situatie zitten islamitische kinderen met Suikerfeest niet in de schoolbankjes en de leerplichtwet wordt niet gehandhaafd.