Binnenland

Dubieus geld uit Koeweit financiert uiterst omstreden Utrechtse moskee

07-01-2016 21:20

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken sprak eind vorig jaar zijn afschuw uit over de alFitrah-moskee in de Utrechtse wijk Overvecht. Inmiddels blijkt dat deze moskee wordt gefinancierd door dubieuze organisaties uit Koeweit. Het AD heeft documenten in handen waaruit de connecties duidelijk worden. Een van de organisaties werd door de Amerikaanse overheid tot voor kort in verband gebracht met Al-Qaida, zo weet de krant verder.

Geestelijken van een organisatie uit Koeweit spreken hun steun uit voor de moskee. Deze organisatie werd werd in juni 2008 op een Amerikaanse sanctielijst gezet. Een andere organisatie zou al 136.000 euro hebben overgemaakt aan de moskee in Utrecht. Tegenover het AD verklaart de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dat een financieringsconstructie als deze niet thuis kan horen in Nederland. “Het is onwenselijk dat dit soort organisaties ook moskeeën in Nederland financieren.”

Leerbedrijf

Ook eerder kwam de alFitrah-moskee in de Utrechtse wijk Kanaleneiland ook al in opspraak. Zij claimden een erkend leerbedrijf te zijn en schermden, ten onrechte, met samenwerkingsverbanden met onder meer de Universiteit Utrecht, de Vrije Universiteit en de hogescholen van Utrecht en Amsterdam. SP-Kamerlid Ronald van Raak destijds: “Ik maak mij al jaren zorgen over de naïeve omgang met dit soort salafistische organisaties”.