Buitenland

Ook in Helsinki veel aanrandingen tijdens oudejaarsavond, verdachten asielzoekers

08-01-2016 12:14

Ook in de Finse hoofdstad Helsinki blijken tijdens de Oud en Nieuw-viering veel vrouwen te zijn aangerand op de drukke pleinen. De verdachten zijn allemaal ‘asielzoekers’, zo meldt de politie van Helsinki aan The Telegraph.

De baas van de politie in Helsinki zegt dat een dergelijke vorm van massa-aanrandingen een volledig nieuw fenomeen is voor Finland. “Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt”.

Voor de Oud en Nieuw-festiviteiten was de politie al gewaarschuwd dat ‘groepen asielzoekers van plan zijn vrouwen aan te randen’. Vandaar dat extra beveiliging werd ingehuurd. Deze beveiligers rapporteerden ‘wijdverbreide gevallen van aanranding’ op een centraal plein waar maarliefst 20.000 mensen bijeen waren gekomen.

Drie aangiftes die werden gedaan gaan over aanrandingen op een plein bij het Centraal Station van Helsinki. Daar waren op dat moment zo’n 1000 jonge mannen bijeen gekomen, voornamelijk asielzoekers uit Irak. Drie mannen werden aangehouden, ook zij waren asielzoeker.

Donderdag had de politie van Helsinki 120 meldingen van aanranding binnen. Alle slachtoffers beschrijven dat ze werden lastig gevallen door ‘groepen van 20 tot 30 mannen, die er allemaal Arabisch leken uit te zien’.

Vlak voor oudejaarsavond arresteerde de Finse politie zes uit Irak afkomstige asielzoekers in een azc op verdenking van het ‘voorbereiden van criminele handelingen’.

De politie van Helsinki ziet vooralsnog geen link tussen de gebeurtenissen in Helsinki en Keulen.

In 2015 kwamen zo’n 32.000 asielzoekers naar Finland, de meesten afkomstig uit Irak.