Binnenland

Nabestaanden vrezen belangenverstrengeling bij onderzoek in zaak Mitch Henriquez

09-01-2016 19:31

De verdachte agenten en de getuigen in de zaak Mitch Henriquez hebben allen een advocaat van hetzelfde advocatenkantoor. De nabestaanden en hun advocaten vrezen hierdoor voor belangenverstrengeling. Dit meldt RTL Nieuws.

Er zijn in deze zaak vijf verdachte agenten en 31 getuigen. 21 getuigen hebben een advocaat van hetzelfde kantoor als de verdachten, Sjöcrona en Van Stigt advocaten.

Experts op het gebied van juridische ethiek zeggen allemaal dat het weliswaar niet verboden is maar dat het ‘ten minste de schijn van belangenverstrengeling wekt’.

Maar het OM zegt geen problemen te hebben met de situatie. Ook zouden volgens een woordvoerder van de Nationale Politie alle verdachten en getuigen ‘zelfstandig’ hun advocaat hebben gekozen.

De advocaten van de nabestaanden van Mitch Henriquez, Richard Korver en Gerald Roethof, denken dat het onderzoek nu niet meer objectief verloopt. Volgens hen kan er nu sprake zijn van ‘sturing van bovenaf’ en kunnen verdachten en getuigen ‘een verhaal creëren’ en dat op elkaar afstemmen.

Het advocatenkantoor laat aan RTL Nieuws weten dat “bij alle zaken die bij ons kantoor in behandeling zijn telkens wordt beoordeeld of zich tegenstrijdige belangen kunnen voordoen”.