Binnenland

Opiniepeiling Maurice de Hond: PVV naar nieuwe recordhoogte

10-01-2016 09:44

Sinds half augustus worden de electorale ontwikkelingen in Nederland gedomineerd door de vluchtelingencrisis. Vanaf dat moment is de PVV fors gaan stijgen (gemiddeld met bijna 1 zetel per week).

peiling-1-10-16

De gebeurtenissen in Keulen lijken de PVV ook weer zetels opgeleverd te hebben. Deze week stijgt de PVV 2 en komt op 41 zetels. Dit is een all-time high voor deze partij en een evenaring van de hoogste score ooit van de VVD (tijdens de verkiezingen van 2012). De PVV is de vierde partij ooit die over de 40 zetel grens is gekomen. CDA en VVD verliezen er beide deze week 1 (resp. naar 19 en 18 zetels).

De PVV scoort hiermee slechts 5 zetels minder dan VVD+CDA+PvdA.

Quotum voor opname vluchtelingen

Drie maanden geleden zijn een serie vragen gesteld in relatie tot de vluchtelingencrisis. Deze vragenlijst is de afgelopen twee dagen herhaald. (pdf)

Terwijl in de afgelopen maanden toch wel veel gebeurd is, zijn de verschuivingen in die 3 maanden relatief klein. De grootste verschuivingen zijn 5 procentpunt, zoals

  • Alle vluchtelingen die naar Nederland komen moeten geholpen worden (van 36 procent naar 31 procent)
  • Nederland moet per jaar een quotum vaststellen voor het aantal vluchtelingen en als er meer komen die dan terugsturen (van 51 procent naar 56 procent)
  • Premier Rutte laat het bij deze kwestie erg afweten (van 70 procent naar 75 procent)
  • Angst om criminaliteit door het huisvesten van vluchtelingen is niet terecht (van 31 procent naar 26 procent)

Maar “De grenzen moeten nu gesloten worden voor vluchtelingen” is vrijwel hetzelfde gebleven (was 47 procent is nu 49 procent).

Doorslaggevende rol vluchtelingencrisis

Een belangrijke vraag is natuurlijk of als er echt verkiezingen zijn voor de Tweede Kamer of de PVV dan inderdaad ruim boven de 30 zetels zou kunnen uitkomen.

Vanzelfsprekend kan er nog veel gebeuren, maar als de vluchtelingencrisis bij de volgende verkiezingen ook nog een dominante rol speelt, dan zal de PVV zeker hoog eindigen.

Dat is o.a. ook te zien uit de twee slotvragen:

23 procent van de kiezers denkt dat die vluchtelingencrisis een doorslaggevende rol zal spelen bij hun partijkeuze tijdens de volgende Tweede Kamerverkiezingen en 43 procent een belangrijke rol. Bij PVV-kiezers van dit moment is die score resp. 57 procent en 38 procent.

In september zei 24 procent dat de PVV het standpunt heeft t.a.v. het vluchtelingenvraagstuk dat het meest lijkt op  het eigen standpunt. De VVD stond toen op 14 procent.  De overige partijen 7 procent of minder.

Inmiddels scoort de PVV 36 procent (!) en de andere partijen 8 procent of minder. Van de VVD-kiezers uit 2012 kiest 51 procent het PVV-standpunt en 22 procent dat van de VVD.