Binnenland

Twintig jonge Eritrese vluchtelingen uit Oranje zwanger na kerkbezoek Rotterdam

13-01-2016 10:23

Zo’n twintig jonge Eritrese vluchtelingen uit het dorp Oranje zijn zwanger geraakt na kerkbezoek in Rotterdam. Het sterke vermoeden bestaat dat hier sprake is van verkrachtingen van de meisjes. Tegenover NRC spreken vluchtelingen uit Oranje over het advies dat het COA eerder aan hen gaf. Het COA adviseerde de asielzoekers extra goed op zichzelf te passen. De vluchtelingen voegen daar nu tegenover NRC aan toe dat dat zou zijn omdat er al rond de 20 zwangerschappen gemeld zijn na kerkbezoek.

Misbruik in Eritrese kerk

De waarschuwing aan het adres van alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) van het COA lekte maandag uit via het Reformatorisch Dagblad. Er zou sprake kunnen zijn van misbruik bij het bezoek aan de orthodoxe kerk in het Rotterdamse Schiebroek. Het COA wilde maandag aan het dagblad niet bevestigen om hoeveel gevallen het zou gaan. Wel bevestigde een woordvoerder aan het Reformatorisch Dagblad dat de organisatie signalen heeft gekregen “van personeel, VluchtelingenWerk, Nidos en derden die wijzen op mogelijke misstanden”.

De vrees bestaat dat meisjes gedrogeerd en misbruikt zijn, aangezien sommigen helemaal geen herinnering hebben van de gebeurtenissen. Tegenover de vluchtelingen blijven de medewerkers van het COA ook in het vage, en waarschuwde men voorzichtig te zijn, maar zei men niets over wat er dan met de vrouwen gebeurd zou zijn.