Buitenland

Oostenrijkse kroeg: ‘Verboden voor asielzoekers’

14-01-2016 16:44

Een café in het Oostenrijkse Bad Ischl is ‘verboden voor asielzoekers’. De eigenaresse heeft tot het nemen van deze ietwat discriminerende maatregel besloten nadat asielzoekers van het nabijgelegen azc de vrouwelijke gasten in haar kroeg herhaaldeijk lastig vielen. Toen op oudejaarsavond een serveerster werd betast door ‘meerdere asielzoekers’ was voor haar de maat vol. “Ze komen er niet meer in tot de politie de daders heeft gevonden”, zo laat de eigenaresse weten aan The Local.

De plaatselijke politie echter zegt nooit klachten te hebben ontvangen over de asielzoekers. “We moeten wel regelmatig naar die kroeg maar dat is dan omdat er weer eens dronken meisjes rondhangen of omdat er wordt gevochten, niet omdat er wordt geklaagd over asielzoekers”, aldus de veldwachters in een reactie aan een Oostenrijkse courant.

Inmiddels heeft de eigenaresse een entree van 2 euro ingevoerd (“die kunnen asielzoekers niet betalen”) en een uitsmijter ingehuurd.

Dat ze een racist zou zijn wijst ze van de hand: “Mijn Nederlandse man is gekleurd, net als mijn kinderen. Ik wil gewoon veilig zijn tot de daders worden gepakt.”

Omdat de eigenaresse ook op Facebook heeft gezet dat ze voortaan asielzoekers weigert, is er de nodige ophef ontstaan onder de anti-racisten. Zo vindt een vluchtelingenorganisatie het stom dat je niet mag haatzaaien tegen vreemdelingen maar dat het volgens de wet wel okee is om negatief te doen over ‘asielzoekers’ of ‘vluchtelingen’.