Buitenland

Zweedse politie kreeg officieel verbod op beschrijven etnische achtergrond verdachten

15-01-2016 10:39

De Zweedse politie kreeg in september 2015, vlak na massa-aanrandingen door allochtone jongeren tijdens een concert te Stockholm, van de afdeling communicatie instructie geen etnische beschrijvingen meer te geven van verdachten bij alle soorten misdrijven. Dit blijkt uit een interne brief die in handen is van Zweedse media en waarover The Independent bericht.

Politieagenten werd opgedragen voortaan alleen nog maar naar buiten toe te communiceren via de website van de politie zonder beschrijvingen van personen waaruit etnische afkomst kan worden opgemaakt. Zelf voor opsporing noodzakelijke kenmerken zoals huidskleur en lengte mochten niet meer worden genoemd.

In de brief staat verder: “Er is veel kritiek op de politie omdat we huidskleur van verdachten benoemen. We worden gezien als racistisch. Omdat we niet zo willen worden gezien, en dat ook niet zijn, geldt vanaf heden deze nieuwe richtlijn.”

Onlangs bleek dat de Zweedse politie de massa-aanrandingen door allochtone jongeren tijdens een concert te Stockholm onder de pet heeft proberen te houden. Ook de Zweedse media werkten mee aan deze doofpot.