Binnenland

Depressie, het eeuwige taboe

16-01-2016 15:02

Naar schatting lijden jaarlijks 550.000 mensen aan een depressie. Dat cijfer is volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid al enkele jaren stabiel. Reden genoeg voor Fonds Psychische Gezondheid om maandag op Blue Monday weer stil te staan bij de ernst van een echte depressie. De derde maandag van januari zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn.

Het maakt de sector psychische gezondheid allemaal niet veel uit. Die vindt dat er sowieso meer aandacht moet zijn voor mensen met een depressie, want dat is nog steeds hard nodig.

Volgens Fonds Psychische Gezondheid heeft één op de vijf mensen in zijn of haar leven ooit te maken met een depressie. Bij vrouwen komt een depressie gemiddeld twee keer zo veel voor dan bij mannen.

“Na hart- en vaatziekte is lijden aan een depressie de tweede volksziekte”, zegt psychologe Lidewy Hendriks namens Fonds Psychische Gezondheid. Schaamte bij patiënten en angst in de omgeving van patiënten zijn de mistflarden die er voor zorgen dat de geestesziekte nog steeds niet écht wordt geaccepteerd.

“Mensen met een depressie gaan zelfs ondergronds”, beweert psychiater Bram Bakker. “De openheid erover neemt niet toe. Op de werkvloer zijn deze mensen nog steeds een enorm taboe. Dat komt ook deels omdat mensen met een depressie dezelfde vooroordelen hebben als mensen die dat niet hebben: dat je zwak bent, gebrekkige discipline hebt, tekortschiet; dat het eigenlijk alleen maar aan jou ligt.”

Tegelijkertijd heeft de ramp met Germanwings, waarbij een piloot met psychische problemen een toestel liet neerstorten, niet bijgedragen aan een betere beeldvorming, stelt Bakker. “Men denkt dat mensen met een depressie allemaal dat soort dingen doen. Ik heb piloten geholpen met een depressie. Die waren als de dood dat het uitkwam, omdat ze dan niet meer zouden mogen vliegen. Maar bij die piloot van Germanwings was natuurlijk sprake van een ernstig psychiatrisch probleem.”

Bakker is betrokken bij het Depressiegala dat maandag 25 januari in Amsterdam wordt gehouden. Daar treden onder anderen Mike Boddé en Javier Guzman op. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid opent het gala. De kaartverkoop gaat nog niet hard. “Voor veel mensen is het moeilijk om hier naar toe te komen. Dat zegt al genoeg over het taboe mensen met een depressie.”

Het Depressiegala is mede georganiseerd door psychiater en TPO-columniste Esther van Fenema.

Anp/tpo