Buitenland

Al-Shabaab claimt meer dan 100 doden bij gijzeling

17-01-2016 10:22

Terreurgroep Al-Shabaab zegt een aantal Keniaanse militairen te hebben gevangengenomen na de aanval op een militaire basis van de Afrikaanse Unie in Somalië vrijdag. Bij de aanval zouden, volgens de terreurgroep zelf, meer dan honderd Keniaanse militairen zijn omgekomen.

Dodenaantaal

De terreurgroep maakte niet bekend om hoeveel mensen het gaat die gegijzeld zijn. Het Keniaanse leger en vredesmacht AMISOM van de Afrikaanse Unie hebben verder nog niet gereageerd op de beweringen van Al-Shabaab. De groep staat erom bekend dodenaantallen te overdrijven, terwijl het leger het aantal doden bij aanslagen vaak erg onderschat.

De terreurgroep voert regelmatig aanvallen uit op Keniaanse doelwitten. Vorig jaar kwamen er 48 mensen om bij een aanval van militanten op onder meer hotels in de Keniaanse kustplaats Mpeketoni.

Aanval met bomauto

President Uhuru Kenyatta van Kenia zei vrijdag dat “Een aantal van onze patriotten in uniform” zijn gedood. De aanval gebeurde vrijdagochtend op de basis in Ceel Cado in Zuid-Somalië, niet ver van de grens met Kenia. Terroristen gebruikten een bomauto om binnen te komen en hebben wapens en militaire voertuigen meegenomen.

Al-Shabaab, een tak van Al-Qaeda in Somalië is vooral bekend van continue aanslagen in dat land, maar slaat ook in Kenia en Oeganda toe. Bij een aanval op een Oegandese legerbasis vorig jaar werd ook een bomauto gebruikt. Er vielen vele slachtoffers en Al-Shabaab bracht een schokkende video uit van de gebeurtenissen.

Binnen Al-Shabaab is de afgelopen tijd een machtsstrijd losgebarsten, toen een Sjeik van de groepering samen met 20 van zijn strijders trouw zwoer aan ISIS.

(TPO/ANP)