Binnenland

Milieufanaten met gezelligheidshaat kopen anti-houtkachel-onderzoek

19-01-2016 12:19

Omdat van milieuliefhebbers iedereen bij het schrale schijnsel van een spaarlampje in een huiskamer van 15 graden (trek een dikke trui aan!) zichzelf voortdurend moet zelfkastijden om hun CO2-footprint (ook hierbij komt die dikke trui van pas, qua bescherming), hebben ze de aanval geopend op open haard en houtkachel.

Zomaar een gezellig knappend houtvuur in huis, dat mág dus helemaal niet want Milieu Centraal heeft laten onderzoeken dat de helft van de mensen een houtvuur vindt stinken. En dat 1 op de 10 mensen ernstige overlast ervaart van andermans houtvuur. Maar natuurlijk.

Grote overlast door vuurtjes

“Volgens de milieuclub hebben de mensen die grote overlast ervaren van vuurtjes van anderen vaak gezondheidsproblemen.” Ah ja. Die ene buurman met zijn open haard, in feite gewoon een soort crematorium van de gezondheid van zijn buren, is schuldig aan de chronische aanstelleritis van mevrouw De Jong op nummer 34.

Daarbij veroorzaken houtvuren veel fijnstof, volgens Milieu Centraal. Ach zo. Daarom werden mensen in vroeger tijden, voor de ontdekking van olie, elektriciteit en aardgas, gemiddeld niet ouder dan een jaar of vijftig!

Jong, traag en pijnlijk overlijden

Gelukkig hebben we in Nederland prima persberichtenjournalistiek, zodat het ‘nieuws’ over het hellevuur dat hout stoken nou eenmaal oplevert, wijd en zijd verspreid kan worden. Wie door een vrieskoude straat loopt en vergenoegd de ouderwets gezellige geur van houtvuur opsnuift, zal jong, traag en pijnlijk komen te overlijden, u bent gewaarschuwd.

Wij zijn even het huis luchten om de houtvuurdampen van de buren eruit te krijgen. Uiteraard wel met de thermostaat op 30 en extra straalkachels aan, anders vatten wij kou. Maar hee: alles voor het milieu!