Binnenland

Van der Laan: Vluchteling randde meisjes aan in Amsterdams zwembad – Dader voortvluchtig

20-01-2016 12:17

In Amsterdam vond het afgelopen halfjaar twee keer een zedendelict plaats waarbij vluchtelingen waren betrokken. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. De eerste melding ging over een vluchteling die in een zwembad enkele meisjes heeft aangerand dan wel lastig gevallen.

Dader voortvluchtig

De politie acht het aannemelijk dat de nog voortvluchtige dader afkomstig is uit de noodopvang. De tweede melding ging over een vluchteling uit de noodopvang die in een café een jonge vrouw heeft betast en lastiggevallen. De politie kan de dader niet aanhouden omdat het slachtoffer niet bekend is en geen aangifte heeft gedaan.

Van der Laan:

 

“Zedendelicten en andere schendingen van fundamentele waarden en vrijheden willen wij absoluut niet in de stad. Dergelijke incidenten zijn heel kwalijk en snel ingrijpen is dan noodzakelijk.”

 

30 incidenten in half jaar

De burgemeester schrijft verder dat in de verschillende noodopvanglocaties het afgelopen halfjaar ongeveer dertig incidenten zijn geweest. Het gaat dan onder meer om vechtpartijen tussen de bewoners (sjiieten versus soennieten, Eritreeërs tegen Syriërs en tussen moslims en christenen). Ook was er sprake van bijvoorbeeld dronkenschap, opstootjes, intimidatie en onrust over (de te lange rij voor) het eten.

Van der Laan wil openheid van zaken geven na de suggestie in de media dat in Amsterdam incidenten bij de noodopvang worden toegedekt. De gemeenteraad had hier vragen over gesteld. Volgens de burgemeester is er geen sprake van dat zaken onder de pet worden gehouden.

Lees ook

Van der Laan: ‘Een ‘Keulen’ in Amsterdam is uitgesloten’

ANP