Weten & Tech

Mans En Garde: de strijd tegen ISIS vanuit de lucht

24-01-2016 17:01

mediadefenserafale
 

Als alle betrokken partijen zich in gelijke mate te buiten gaan aan ‘lies, damn lies and (other) statistics’ blijft de marge voor feitelijke onjuistheden hetzelfde, en is het koffiedik even homogeen. Ondanks de twijfelachtige betrouwbaarheid van sommige gegevens is het toch interessant om de aantallen gevlogen sorties en geraakte doelen claims van de door de VS geleide coalitie (verder ‘coalitie’) te vergelijken met de inspanningen van de Russische luchtmacht tegen ISIS. Of wat Rusland als ISIS-achtigen aanmerkt. En wat blijkt? Er bestaan grote verschillen tussen de gemiddelde dag-inspanningen.

Gemiddelden per dag

Waar de coalitie in 495 dagen 9782 strike sorties vloog, een gemiddelde van 19.76 sorties per dag, vlogen de Russen er in 85 dagen 5240, wat neerkomt op 61.65 strike sorties per dag.

Meer informatie bij www.defense.gov (foto: defense.gov)
ISISstrikes

 

In tegenstelling tot Rusland, dat met luchtmachtbases in SyriĆ« ‘om de hoek’ bij ISIS opereert, moet de coalitie van verre komen om ISIS te bestoken. Van de 65.492 ondersteunende sorties die de coalitie in de gegeven periode vloog (132.3 per dag) bestond een aanzienlijk deel uit tankermissies (zie titelfoto. Een Franse Rafale krijgt Amerikaanse peut).

Over de gerekende periode van 495 dagen werden volgens het VS MinDef 20.352 ISIS doelen geraakt. Alles van tanks tot gevechtsposities en van olie-infrastructuur tot ‘other targets’. Wat neerkomt op 2.08 aangevallen gronddoelen per strike sortie, voor een gemiddelde van zo’n 41 rake klappen per dag. Gezien de verbruikte hoeveelheden peut tijdens de lange vluchten en het gebruik van precisiewapens -naar verluidt inmiddels zo’n 35 duizend- duurdere klappen dan de vanaf kortere afstanden uitgedeelde Russische. Die bovendien voornamelijk ongeleide munities gebruiken.

Su-24M dropt ‘dumb bomb’ (screenshot RusMinDef video)
Su24Mstrike

 

Nederlandse inzet

Het Nederlandse F-16 detachement vloog in 473 dagen 1500(+) strike sorties. Een gemiddelde van circa 3.17 sorties per dag. Bij deze gevechtsvluchten werden 1050 keer spullen gegooid of gelanceerd, of het 20 mm boordkanon sprak. Sinds 22 januari is de zesde Nederlandse ‘lichting’ F-16s actief tegen ISIS onder de naam Detachement 6. Waar ook onze zuiderburen in deelnemen.

NL Air Task Force Middle East –pdf (foto: Defensie)
airtaskforcemodefensie

 

Russische klappen

Afgaande op dit soort rt.com en tass.ru berichten voert de Russische luchtmacht (mogelijk alleen op piekdagen) tussen de 2.7 en 3.62 aanvallen per strike sortie uit. Wat met gemiddeld 61.65 sorties per dag zou neerkomen op tussen ruwweg 166 en 223 dagelijkse schadegevallen bij ISIS.

Tel de Russische en coalitiecijfers op, en ISIS krijgt elke dag tussen de 207 en 264 klappen vanuit de lucht. Waar de schoppen van de Syrische en Iraakse luchtmacht bijkomen, plus wat ze zoal op de grond aan binnenkomend tegemoet zien.

 

Titelfoto: tankende Rafale jet (foto: US Defense departement – U.S. Air Force Tech. Sgt. Nathan Lipscomb.)