Buitenland

Nog meer rapporten uit Duitse doofpot: ‘Overal in Duitsland aanrandingen oudejaarsnacht’

24-01-2016 14:05

En weer is een ‘geheim’ rapport, dat was bedoeld voor de Grote Duitse Doofpot, in handen gekomen van een Duitse courant. Ditmaal publiceert de Süddeutsche Zeitung delen van een intern politierapport. Hieruit blijkt dat dat de aanranden tijdens oudejaarsavond veel wijdverbreider zijn dan tot nu toe werd gecommuniceerd.

In maarliefst twaalf van de zestien deelstaten werden op oudejaarsavond vrouwen aangerand en bestolen. Ook in deze deelstaten gaat het om grootschalige aanrandingen, al was het nergens zo erg als in Keulen (Nordrhein-Westfalen).

In vrijwel alle gevallen spreekt men in de aangiftes over ‘jonge mannen met zuiderlijke/Noord-Afrikaanse/Arabische/vluchtelingen of Oostblok-achtergrond.

Overigens zijn er in totaal 72 verdachten achterhaald. Daarvan hebben er twaalf de Duitse nationaliteit, de overigen hebben een Syrische, Marokkaanse, Algerijnse, Irakese of Afghaanse nationaliteit. Er zit echter geen enkele verdachte vast.

Uit de gelekte rapporten blijkt verder dat het ministerie van Binnenlandse Zaken al lang op de hoogte was van de grote personeelstekorten bij de politie. Dit wordt tot nu toe door de minister van Binnenlandse Zaken ontkend. Volgens Thomas de Maizere was de Keulse politie op oudejaarsavond niet onderbemand.

Letterlijk schreef de federale politie in een rapport zo weinig mankracht te hebben dat ‘het bestrijden van misdaad en het opsporen van misdadigers onmogelijk wordt’.