Binnenland

Ahmed Aboutaleb & Hella de Jonge (vrouw van Freek) kapen 4 mei aanstaande

26-01-2016 16:27

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam houdt 4 mei de toespraak bij het Nationaal Monument op de Dam tijdens de nationale dodenherdenking in Amsterdam. Dat maakte het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekend. De toespraak volgt na de twee minuten stilte en de voordracht van een gedicht.

Auteur en kunstenares Hella de Jonge, de echtgenote van cabaretier Freek de Jonge, houdt dit jaar de 4 mei-voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Deze bijeenkomst met 1700 genodigden is voorafgaand aan de herdenking op de Dam.

Journalist Thomas Erdbrink, correspondent in Iran, houdt de 5 mei-lezing bij de start van de nationale viering van de bevrijding in Groningen. Premier Mark Rutte zal op het Bevrijdingsfestival in Groningen het Bevrijdingsvuur ontsteken.

Ali B, Hadewych Minis en het Radio Filharmonisch Orkest keren terug tijdens het 5 mei-concert op de Amsterdamse Amstel, dat traditiegetrouw de afsluiting vormt van Bevrijdingsdag. Ook Paul de Munnik en de cast van de musical De Tweeling beklimmen dan het podium. De musical gaat over twee zussen die op jonge leeftijd van elkaar worden gescheiden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog groeien de meisjes respectievelijk op in Nederland en Duitsland.

Het comité maakt begin februari de Ambassadeurs van de Vrijheid bekend, de artiesten die met speciale optredens de veertien Bevrijdingsfestivals op 5 mei aandoen.

Anp