Turkse journalisten krijgen mogelijk levenslang omdat ze hun werk deden

27-01-2016 14:34

De openbaar aanklager in Turkije heeft zijn aanklacht tegen twee journalisten afgerond. Omdat zij hun werk deden, kunnen ze levenslang celstraf krijgen.

‘Turkije hielp terroristen’

De journalisten Gül en Dündar berichtten over vrachtwagens van de Turkse veiligheidsdienst die begin 2014 werden gecontroleerd aan de Turkse zuidgrens en waarin naar verluidt wapens zaten die bedoeld waren voor islamitische terreurgroepen die tegen het Assad-regime vochten. Dit verhaal steunt de vermoedens dat Turkije de verkeerde partijen ondersteunt in Syrië.

‘Journalisten hielpen terroristen’

Het bittere is dat de aanklacht onder andere luidt dat de twee ‘terroristen hebben ondersteund’. De journalisten die werken voor Cumhuriyet wordt verder onder meer spionage en ‘omverwerping van de regering ten laste gelegd. Ze zitten al sinds eind november vast.

President Erdogan heeft overigens ook een aanklacht ingediend tegen de journalisten. Hij vroeg zich eerder af “wat maakt het uit of de trucks met wapens beladen waren of niet?”. Verder noemde hij de publicatie van het verhaal ‘hoogverraad’.