Achtergrond

‘Zware bewapening’ politie stiekem lichter dan licht want ‘het gaat om uitstraling’

27-01-2016 17:53

‘Zware bewapening’ en ‘machinegeweren’. Zo reageerden de media op politieagenten in het bezit van MP5 pistoolmitrailleur die voortaan zichtbaar zullen zijn in het straatbeeld. Maar die ‘machinegeweren’ blijken weinig voor te stellen. Eerder concludeerde TPO al dat het gaat om wapens waar men op enigszins amateuristische wijze een extra foregrip aan heeft bevestigd. Dit om extra stabiliteit te kunnen bieden tijdens het vuren in volautomatische stand.

Maar nu weet RTL Nieuws te melden dat deze volautomatische stand waarschijnlijk niet beschikbaar zal zijn op de MP5’s die de ‘speciaal opgeleide schutters van de politie’ bij zich zullen dragen. Zelfs een eventuele ‘burst’ modus (een salvo van twee of drie kogels) zal niet beschikbaar zijn want de MP5’s van de Nederlandse politie zijn begrensd: alleen ‘single shot‘ (semi-automatisch) is mogelijk.

Opoe achter de rollator

Maar volgens een politiedeskundige is ook dat nog een hele verbetering ten opzichte van het standaard dienstpistool. “Het is eigenlijk een gewoon pistool, geladen met pistoolmunitie, met een langere loop en groter magazijn. Het gaat er niet alleen om wat er uit komt. Belangrijk is ook dat je met de MP5 verder en nauwkeuriger schiet dan met het dienstpistool. Met de enkelschots-MP5 kun je in korte tijd veel vuur uitbrengen, zonder dat je gelijk opoe achter de rollator vandaan schiet”, aldus politiedeskundige Jaap Timmers in het Leidsch Dagblad.

Dat laatste klopt: een wapen dat alleen single shots kan uitbrengen is per definitie een veiliger wapen dan een volautomatisch wapen. Zeker in handen van iemand die niet is getraind. Maar die garantie geeft het standaard dienstpistool al.

Uitstraling

Alleen, wat is dan nog de functie van speciaal opgeleide agenten? De politie heeft reeds 300 agenten extra opgeleid om dit wapen te kunnen gebruiken, einde van dit jaar moeten het er 450 zijn. Maar als ze alleen worden opgeleid met een begrensd wapen dat niet volautomatisch kan, wat is dan de meerwaarde van die opleiding? Bij ME-leden valt nog te denken aan wapengebruik tegenover grote groepen maar voor individuele agenten lijkt het alleen te gaan om de wapenbeheersing zelf.

Een single shot MP5 is weinig meer dan een dienstpistool, alleen dan voorzien van schoudersteun en met meer patronen in het magazijn. Het kaliber (9 mm) blijft hetzelfde. Het nut van die toch al overbodige foregrip is sowieso verdwenen, laat ze die er dan in elk geval weer afhalen. Dat maakt het verwisselen van magazijnen ook een stuk makkelijker.

Het lijkt de politie dus hoe dan ook vooral te gaan om ‘de uitstraling’. Een agent met een machinepistool geeft een ander gevoel dan de wijkagent met zijn dienstwapen opgeborgen in het holster, dat klopt. Het is alleen de vraag of de met kalashnikov (een wapen dat wél volautomatisch kan én een veel zwaarder kaliber heeft dan de MP5, een kaliber dat moeiteloos door de verouderde kogelwerende vesten van de agenten gaat) bewapende terrorist zich iets aantrekt van deze ‘uitstraling’.

Praktijk

Wij denken van niet. Bovendien denken wij tevens dat het “met dit wapen je tegenstanders lang op afstand houden” een illusie is als die tegenstanders exact hetzelfde doen maar dan wél volautomatisch met een veel zwaarder kaliber.

Overigens is het niet zeker of de politie inderdaad wordt uitgerust met de begrensde MP5. Dat beweert de deskundige, en ligt voor de hand in Nederland, maar aangezien het een operationeel politiegeheim is kan dat niet worden bevestigd.

Het is dan ook te hopen dat het nut (of beter gezegd: de nutteloosheid) van deze MP5’s nooit zal worden bewezen in de praktijk.