Buitenland

ISIS-zelfmoordaanslag door Nederlander in Jemen

28-01-2016 16:01

Bij een zelfmoordaanslag in Jemen zijn zeker zes mensen om het leven gekomen. Volgens een bericht van de terroristische organisatie ISIS, dat de aanslag opeist, gaat het om een zelfmoordaanslag door een Nederlander. Zij gaven ook beelden van de jonge man, die zich Abu Hunaifa al-Hollandi noemt, en de ontploffing vrij. De zelfmoordterrorist blies zich op bij het presidentieel paleis.

De aanslag is de laatste in een reeks aanvallen door militanten gericht tegen de regering en veiligheidsdoelen. Volgens de berichten zou het om de eerste dergelijke zelfmoordaanslag door een buitenlander in Jemen gaan.

Strijd in Jemen

De regering strijdt tegen door Iran gesteunde Houthi-rebellen en loyalisten van de voormalige leider van het land, die hun basis hebben in de hoofdstad Sanaa. De oorlog duurt inmiddels negen maanden en heeft al zo’n 6000 mensen het leven gekost. De Houthi’s strijden daarnaast in het complexe conflict ook nog weer tegen groeperingen die trouw beloofden aan ISIS en ook proberen greep te krijgen op het land. Een groepering die zich de “Aden-Abyan” provincie van ISIS noemt (ISIS in Jemen) heeft eerder een serie van drie gruwelijke series executies uitgevoerd.

Nederlandse zelfmoordaanslagen

De man is niet de eerste Nederlander die zichzelf opblaast namens ISIS. De Nederlandse jihadist die in Irak een zelfmoordaanslag pleegde deed dit eerder. Deze man noemde zichzelf Abu Abdallah al Hulandi. Abu Ibrahim van de website Raqqa is Being Slaughtered in Silence verklaarde destijds tegenover ThePostOnline dat het om de Nederlander ging.

isis-hollandi12